Еспър: САЩ ще спазват ракетния договор до последната минута на действието му

САЩ ще спазват договора за ракетите с малък и среден обсег, до последната минута на неговото действие.Това заяви на пресконференция в Брюксел след срещата на страните от НАТО изпълняващият функциите на министър на отбраната Марк Еспър.

Той посочи, че Русия разпалва агресия в Европа. По думите му, Алиансът трябва да е готов да отговори на руските действия.

Еспър увери, че САЩ ще положат всички усилия, за да може НАТО да отговори на всички възможни предизвикателства и на заплахите от страна на Русия.

"За каквато и форма на руска агресия да става дума, САЩ ще положат усилия, за да адаптират НАТО към съответното ниво на сдържане и отбрана", коментира изпълняващият функциите на министър на отбраната.

Той напомни, че 30 години след падането на Берлинската стена Русия продължава да се стреми към контрол над съседите си и се намесва в демократичните процеси в суверенни страни.

Еспър отбеляза, че САЩ са започнали разработването на конвенционални неядрени ракети със среден обсег. Те ще станат част от европейската система за противоракетна отбрана.

"Военната активност на Москва в Близкия Изток, във Венецуела и на други места удължава страданията на хората и осигурява подкрепа за автократите", подчерта временно управляващият Пентагона.

Той напомни, че Русия не спазва обещанията си и нарушава международните споразумения.

Еспър подчерта, че Москва развива потенциала си в космоса и киберпространството. Според информация на американската страна, през 2020 г. Москва ще похарчи 28 милиарда долара за модернизация на ядрените си ракети.

По-рано шефът на Пентагона заяви, че САЩ не планират разполагане на ядрено оръжие в Eвропа, предаде Дойче веле.

САЩ започнаха процедура по излизане от договора на 2 февруари, след като многократно уличаваха Русия в нарушаване на ангажиментите към споразумението. След това Москва обяви, че се оттеля от договора, като заяви, че отговаря огледално на действията на САЩ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини