Пет реки в Сибир преляха, евакуират селища в Иркутска област (видео)

Извънредно положение е обявено заради наводненията в Иркутска област. След обилните дъждове реките са прелели. Стотици хора са принудени да се евакуират.

В рамките на няколко часа нивото на река Уда се повишило с почти два метра. Там са бладоварни, че не е дошла висока вълна, водата придошла постепенно, за половин час. В капан останали няколкостотин жители, реката блокира пътя към вилите. Спасители извадили от наводнените участъци първо децата и възрастните хора.

Спасителите предлагат на всички жители, които са в опасната зона, да се евакуират. Но досега рядко се съгласяват. Вчера е била избършена превантивно евакуация на деца от детския здравен лагер, своевременно, защото лагерът бил застрашен от наводнение.

Общо 351 деца и 68 служители били евакуирани от лагера и настанен в интернат. Те имат храна, сухи дрехи, топли легла. Спасителите не могат дори да мечтаят за такива условия. От бреговете си са излезли пет реки в региона. Има населени места близо до всяка от тях.

Водео показва как хора от друго село - Сереброво, които са оставили домовете си и се изкачили по хълма. Повечето отказват да се евакуират. Страх ги е от мародери. Въпреки че трябва да се страхуват от следващата нощ.

В Иркутска област хидрологичната ситуация е сложна, а показването на водите ще продължи. Възможна е висока вълна. Очаква се продължителни дъждове, гръмотевични бури, градушка, усилване на северозападния вятър до 15 метра в секунда.

Сутринта на 27 юни 611 къщи и парцели са наводнени, в които живеят почти 1500 души, а около хиляда сгради са застрашени.

Жителите на района са евакуирани, за тях са подготвени четири центъра за временно настаняване на 1000 души. Мнозина, които са в района на наводненията досега отказват да напуснат домовете си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини