Скандалът с учебниците и истината за комунизма

Силната съпротива срещу част от съдържанието на новите учебници по история за 10-ти клас даде резултат: учебниците ще бъдат коригирани. Можем ли да се надяваме, че този път ще съдържат цялата истина за комунизма?

Коментар от Георги Лозанов:

В поредицата от парадокси на българския преход е и този: историята се пише не от победителите, а от победените. Въпреки че през 1989 комунистическият режим в България падна, разказът за него се води от политическите му наследници. Подпомогнати от течащото време, те успяват да насочват работата на паметта и да налагат оценката за този период от историята на България. Отпушилият се първоначално социален гняв на безпартийните, а дори и на довчерашни партийци постепенно отстъпи място на вълни от соцносталгия. Това се случи в резултат от няколко публични дебата, овладени от „здравите сили”.

Първият беше за принадлежността към ДС. Разкриването ѝ срещна различни пречки, основната от които беше формирането на „черен пазар” за досиета и използването им за политически рекет. Когато най-после с триста зора бе приет закон за досиетата, действието му бе замъглено от релативизация на вините. Досиетата на „ценните сътрудници” отдавна бяха унищожени, а останалите попадаха в един кюп - без значение защо и какво точно са вършили. Същевременно в ролята на експерти продължаваха да гастролират доказани агенти на ДС, които без свян раздаваха правосъдие наляво и надясно. Дебатът за ДС изглеждаше като разработка на самата ДС.

Заедно с това противопоставянето между евроатлантическата и евразийската ориентация бе разиграно като сблъсък между русофоби и русофили. Благодарение на традиционната ни историческа и културна близост с Русия, както и на промиването на мозъци през соца, по-неподготвената част от обществото бе убедена, че който обича Чехов и Чайковски, подкрепя Путин. И че евроскептицизмът е всъщност защита на православието.

Цели 30 години по-късно

Но най-важният дебат е дали и как комунизмът трябва да бъде разказан на поколенията, които не са го преживели. Тук дълго доминираше мнението, че още е рано за това, тъй като периодът продължава да е обект на актуални политически противоречия. Което си беше директно взимане на страна - тази на самия комунизъм. Колкото повече време минава, толкова повече се заличава паметта за репресиите на този режим, тъй като той целенасочено е унищожавал свидетелствата за тях, прочиствайки архивите си. Затова сега е достатъчно неговите наследници максимално да отложат изучаването му - поне докато жертвите си отидат физически и останат само пропагандните източници, по които да се пише историята. Американският сериал „Чернобил” и руската реакция към него е добър пример за съветска „организация на забравата” - и тогава, и сега.

От такава гледна точка е истински пробив, че макар и цели 30 години по-късно периодът все пак влиза като отделна глава в учебниците по история за 10-ти клас. Така в обозрима перспектива може най-после да се промени плашещата статистика, според която 94% от младото поколение не знаят почти нищо за комунизма, а 40% от тях дори не могат да посочат дали краят му е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена. Още повече, че в изискванията към авторите на учебниците са въведени задължителни термини като репресивен апарат, ДС, лагери, горяни, култ към личността и тоталитаризъм, като това понятие включва равнопоставено фашизма и комунизма. Целта е да се преодолее устойчивата асиметрия в средното образование, според която тоталитаризъм е само фашизмът, а комунизмът не е - заради историческото алиби на антифашизма.

Подмяната

Но какъв е резултатът „черно на бяло”? Незадоволителен, споредфондация „Истина и памет”, която е особено активна в изследването на близкото минало. Фондацията дори инициира„Петиция за недопускане на подмяна на факти и събития от комунистическия период и прехода към демокрация в новите учебници по история за 10-ти клас". В какво обаче се състои подмяната?

След като отлагането на изучаването на комунизма ще бъде прекратено още преди да са зараснали раните от него, в действие влиза друг подход - нормализация на периода при интерпретацията му. С други думи: той трябва да бъде представен на учениците като всяка друга епоха, в който има и хубаво, и лошо. Това става например така: минава се „на пръсти” покрай теми като лагера в Белене, Възродителния процес, ДС и връзките ѝ с КГБ, а режимът се представя за репресивен до Априлския пленум. За ерата на Тодор Живков се избягва да се говори като за режим на несвобода и дефицит, в който има цензура, в който трудно се пътува зад граница, в който се чака с години за жилище и кола, а държавата на три пъти е изправена пред фалит.

Петицията на фондация „Истина и памет” е адресирана до министър-председателя и до министъра на образованието, като засега е подкрепена политически от СДС и Цветан Цветанов. Настояването е за фундаментално преработване на учебниците, като междувременно министърът на образованието даде надежда, че това може и да се случи. В същото време би било несправедливо всички учебници да бъдат поставени под общ знаменател. В някои от тях политическият субективизъм на авторите действително надделява над научната обективност, но в други репресивната природа на комунистическия режим е представена без недомлъвки.

Сега всичко зависи от учителите

Вероятно и след корекциите на новите учебници по история ще останат хора, които ще се опитват да манипулират мисленето на подрастващите. Но оттук нататък нещата са главно в ръцете на учителите - по кой учебник и как ще решат да преподават. За дълъг период от време учителите бяха потисната професионална общност, държана в недоимък, което, съвсем естествено, ги ориентираше политически към лявото. Напоследък обаче социалният им статут се подобри, а се сменят и поколенията. Затова можем да очакваме, че близкото минало на България ще бъде преподавано предимно от хора, които имат гражданско самочувствие и принадлежат към днешния свят.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    87
    8798-09
    1 -5
    01:03, 27 юни 2019
    Създателя на Моралните Принципи на Комунизма е Хр... Виж коментара
  • 2
    Ko
    kovo
    2 -1
    10:20, 27 юни 2019
    Разбира се че е важно кой и как преподава историята. Проследете линка: https://www.flagman.bg/article/127190 и вижте отношението на един учител, при това и бивш директор.
  • 3
    Ko
    kovo
    0 -2
    10:51, 27 юни 2019
    Добавям и снимка на самото поругаване. https://www.flagman.bg/article/127168
  • 4
    ВС
    В Соца живота беше хубав!
    7 -6
    17:54, 27 юни 2019
    Докато проядени от злоба антикомунисти-соросоиди, ни занимават с отровните поръчкови теми... Собствениците им Ограбиха България и нас до последно.
    Сега ни крадат и мислите/спомените.
    • Сп
      Спомняме си
      4 -4
      15:55, 28 юни 2019
      Кои мисли и спомени, че ми стана интересно:
      -жителство - раждаш се, живееш и умираш в един град, щото не може току така да идеш другаде - досущ крепостни селяни. А ако искаш да продадеш жилище, не може на който искаш, партийните другари ще го предложат на "нуждаещи" (разбирай техни хора на ниска цена)
      -чакаш за автомобил (руски боклук) 15 години със записване и вноски
      -на ескскурзия - само в "соц" страните, че иначе ще видиш как живеят хората на запад и ще разказваш като се прибереш (а може и да не се прибереш)
      -магазините - празни, или само хляб и мляко свободно (от соца е израза "каква е тая опашка, дето чакате, да не са пуснали маслини" зеленчукови магазини - още по-зле - воня на вкиснало, но има т.н. показни магазини - всякакви плодове и зеленчуци, ама на двойни (т.е. реални) цени
      - пенсионния фонд - източен, за да построят навремето Партийния дом в София.
      -три фалита на България, още при първия фалит 60-те години нашия златен резерв заминава за Москва
      -страх и потисничество - не може един виц за Т. Живков да разкажеш, че може да се озовеш в затвора, в почти всеки офис и работно място - по един доносник, който слухти какво си говорят хората и донася на ДС
      -уравниловка на труда и умишлено намалено заплащане на интелектуалния труд, заради което съответно и стана девалвация на образованието
    • Ан
      антимишок
      1 0
      21:03, 29 юни 2019
      Абсолютно си прав ама върви се разправяй със идиоти!Искам да попитам само колко е било населението на България през 1988 година,и колко е през 2018?!
  • 5
    Ив
    Иван
    6 -1
    14:31, 28 юни 2019
    Трябва да се учи истината за комунизма, но как да стане като още ни управляват комунисти
  • 6
    Ди
    Димов
    1 0
    18:26, 30 юни 2019
    Качете се на Ямаче, погледнете града отгоре, вижте кое кога е построено и после говорете.
Последни новини