Параграф 22 с ТЕЛК: системата остави инвалид без пенсия

Той е на 64 години. С 29 години и 9 месеца трудов стаж. Допреди няколко години животът му е на средностатистически българин-работи, живее що- годе добре, радва се и на малкото, което има, изкарано с труд. През 2005 година инцидент с мотор преобръща живота му. 

Допреди година е преживявал с инвалидната си пенсия заради 52 % инвалидност, която му е определена. Заради новите регламенти за определяне на ТЕЛК обаче, според държавата, днес той вече не е инвалид. Днес е бездомник без пукнат лев.

Съдбата на Хартюн Тютюнджиян е като на много други българи, които се завъртат в машината на бюрократична ни здравна система, за която в крайна сметка май нито здравето, нито достойнството имат значение.

Мъжът е от Хасково, дълги години живее в Силистра. Имал е съпруга, с която от 9 години не поддържат връзка. Бездетен е. С брат си също не се имат.

Преди няколко години се връща в родното си Хасково, за да се грижи за майка си. „Пропътувах 500 километра, буквално, за да я спася от глад. Беше с много ниска пенсия, вече възрастна жена, която не можеше да се грижи за себе си“, разказва той. 

Започва работа като шлосер в завод “Родина“ и двамата преживяват дните. До 2005 година, до деня, в който на излизане  работа го блъска мотор и ходенето по мъките започва... 

След период, в който не могат да му поставят точната диагноза, в крайна сметка се оказва, че е със стеноза на гръбначния стълб и сраснал нерв в счупеното ребро.  Следват няколко операции, лечение, в последствие и операция на стомаха след язва на дванадесетопръстника, вследствие на тромбофлебия не е читав и левият му крак.

За да плаща лечението си се налага да продаде апартамента си в Силистра. С част от парите погасява натрупани дългове за три операции и дългите процедури по възстановяването. Първоначално е с ТЕЛК решение  за 52 % инвалидност. С инвалидната пенсия от 170 лева и работата, която намира от време на време, успява да преживява. Успява да си плаща и наема от 60 лева за квартирата.

Преди година обаче експертизата за трайно намалената работоспособност от ТЕЛК-Димитровград му излиза с 40 % инвалидност и пенсията му е спряна, понеже има право на нея, ако е над 50 % освидетелстван. Подава жалба, но и второто решение на Комисията Димитровград, което е от 19-ти юни 2019 година, е със същото становище. Няма право и на социална пенсия, понеже не е навършил възрастта за нея- 70 години.

От година време  Хартюн Тютюнджиян е без дом и на практика без средства. Налага се и да напусне квартирата си. Не може да кандидатства и за общинско жилище, тъй като няма необходимия по наредбата период с адресна регистрация в Хасково.
На останалия без средства и без дом 64-годишен мъж подава ръка приятел. Но в приемното семейство положението също не е розово- преживяват със социални помощи, имат дете, грижат се и за по-възрастен родител. „Благодарен съм, че има добри хора като тях, но вече ми е неудобно една година моят приятел и семейството му да ме издържат. Аз мога да върша  с ръцете си някаква работа, но където и да съм потърсил, все ме отпращат с обещанието, че ще ми се обадят. После нищо не следва...Идва новият ден и аз отново се чувствам ненужен, излишен, притеснен, че съм в тежест“. 

При последния преглед са му изписани специални ластични чорапи, които трябва да носи заради тромбофлебията. Те обаче струват 40 лева. Няма да ги купи, но това е малкият му проблем, отдавна  Хартюн не може да си позволи и всички поддържащи лекарства, които трябва да пие за многото си заболявания. „Не купувам лекарствата, карам на самотек: ако стане, стане“.

Ако оживее, оживее-така явно държавата поглежда на хора, като Хартюн Тютюнджиян. Де юре той е трудоспособен и няма нужда от подкрепа, но де факто, и без да си лекар, ще ти стане ясно, че не е пълноценно трудоспособен, за да се издържа без помощ.

„Този случай се дължи на новата методика за определяне на  ТЕЛК, която влезе в сила от 29-ти юни 2018 година.  Получило се е така поради забраната за събиране на процента инвалидност при различните заболявания. В настоящите разпоредби се признава само най-високият процент на инвалидност. Ние работим само с документи и нямаме право да променяме каквото и да е. А становището за състоянието на пациента идва от лекарите, извършили прегледа.“, коментира едни от членовете на ТЕЛК - Димитровград, който не крие, че настоящата методика не е резонна и ощетява пациентите. Надява се обаче, че нещата скоро ще се променят, тъй като в началото на юни правителството одобри изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза. Целта е именно да се прецизират текстовете при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност при лицата с повече от едно заболяване, всяко от което води до увреждане.

Целта на промените е постигането на по-пълно съответствие между оценката на трайно намалената работоспособност и обективното здравословно състояние.

А до влизането в сила  на това постановление тези, които подават ръка на Хартюн Тютюнджиян, са служителите от Областната социална служба. Единият вариант за него е да бъде настанен в дома за възрастни хора на „Кенана“, където ще бъде подпомаган и с необходимите му лекарства. 

Има възможност да получава и месечно подпомагане, социална помощ за отопление, както и да му бъде изплатена еднократна помощ, но преди това трябва да се разведе. Въпреки че с жена си, която е в Силистра, не живеят заедно от десет години, по документи нямат развод, а това се оказва препъни камък за част от социалните помощи,  които може да вземе. Дълги години той отлагал развода заради липсата именно на средства. Надява се в тази посока да му помогнат юристите от Регионалния център за консултиране и правна помощ на хора от уязвими социални групи в Хасково, който е към местния Адвокатски съвет.
А междувременно Хартюн Тютюнджиян се кани да съди държавата за ситуацията, в която е  в Хага.

Красимира Славова


20 коментара

 • 1
  Гр
  Гражданин
  38 -1
  17:36, 20-06-2019
  Haskovo.net ,махнете ЕГН и номер на лична карта,презиме и фамилия на човека!
  Тук има лични данни,може някой да се облагодетелства от нещастието на човека!!!!!!
 • 2
  Г-
  Г--н Михайлов
  39 -1
  18:32, 20-06-2019
  Това може да се случи само НРБ, циг......@ните да вземат пенсия от ТЕЛК, а нуждаещият се да ходи по мъките!! Хартюн,между другото интересувай се за правата си! Европейски е закона ако не ме лъже паметта- 1ч.преди и 1ч след работа,т.е. времето да отидеш и да се прибереш, си застрахован!!! А това вече е трудова злополука а не обикноновен инцидент,което значи 100% инвалидност и съответно пенсия! Така е поне в Европа, а България дали е Европа или не........
 • 3
  По
  Попов
  30 0
  18:41, 20-06-2019
  Дайте координати,да помогнем на човека
 • 4
  Ba
  baxmamamu
  44 0
  18:46, 20-06-2019
  Не си само ти на половин България инвалидните пенсии са спрени само и само да има за циганите гласоподаватели . Всичките са астматици епилептици и други заболявания които трудно се доказват . До сега ******* със спрян ТЕЛК не съм виждал или чувал за подобно явление
 • 5
  Ди
  Димов
  28 -4
  18:56, 20-06-2019
  Страната на Бойко Борисов и Делян Добрев. Великите демократи на България, лишили бюджета от 800 милиона лв годишно от спирането на ЮП. Сега с лични средства Делянчо да подпомогне тоя човек. Той беше активен участник в спирането на ЮП.
 • 6
  До
  До Димов
  32 -6
  19:09, 20-06-2019
  Аз бих продължил: Страната на Андрей Луканов, страната на Иван Костов, Страната на Ахмед Доган и още много други герои. БКП в действие в 21 век.
 • 7
  Г-
  Г--н Михайлов
  16 -5
  19:34, 20-06-2019
  Много правилно и точно!!! Страната на...... това беше замислено още в далечната 1984г.- Как да се предаде властта без кръв ( защото усещаха че краят им идва и няма нищо вечно) и същевременно как да продължим да сме на власт? Естествено събраха се тримата глупаци- Гришата Стоичков, Митьо Станишевото и Кубадън Бей и намериха решение- спасението е в малцинствата и криминалните, обаче Дойновото излезе малко по-тарикат и тировете с парата отпътува за Австрия!! Няма как трябва да крадеме всичко от начало!!!
  • 90
   907979
   8 -3
   21:55, 20-06-2019
   Почти от Освобождението та до днес ,
   България се управлява от
   семейство Сакс-Кобургота ..... които в Британия са известни като Уиндзър :))
 • 8
  Ja
  Jack Bauer
  18 -3
  21:02, 20-06-2019
  Важно е за саждите да има, хората не ги интересуват. Скапани бюрократи.
 • 9
  79
  790-090
  19 -1
  21:58, 20-06-2019
  Виздам че шефа на ТЕЛК-а е
  бил Доц.Др Любен Атанасов
  .... та излязоха 2 въпроса :
  1) Чичо Любене , защо си нарушил принципите на Ротарианството и Масонството и си обрекъл беден и добър човек на още страдания ?
  2) Кой ще освидетелства Др.Атанасов дали е с акъла си при положение че е над 75 години ?:)))
 • 10
  Ма
  Маркова
  20 -1
  22:07, 20-06-2019
  Този така наречен "доцент" докара Хирургия за пълен леш.Сега се оял в ТЕЛК Димитровград.Гушка паричките на мангустите,а иначе се прави на хуманист и ротарианец филантроп,но с чужди парички.
 • 11
  Съ
  Съвет
  13 -1
  23:17, 20-06-2019
  Д-р Генчев в ДКЦ 1 само срещу 800 ле ще го уреди. Да вземе на заем и ще получи 90%. Цената включва и услугата на д-р Боев от ТЕЛК.
 • 12
  Jo
  John
  0 -15
  09:30, 21-06-2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Г-
   Г--н Михайлов
   4 0
   16:27, 21-06-2019
   Няма по-голяма простотия и наглост да се подиграеш с болен човек. Бай бабо да не те срещне мечка!
 • 13
  Уж
  ужас
  8 0
  09:54, 21-06-2019
  Горкият човек! Хиляди държавни чиновници на държавна хранилка за социални дейности, а нито един читав закон, защитаващ подобни беззащитни хора. Сега да купят суперкомпютъра за 12 000 000млн да се докарват пред Европа, а населението, което заслужава да бъде подпомогнато с тези пари, да бъде затривано с тоя геноцид.
 • 14
  Ха
  Хасковлийка
  10 0
  10:33, 21-06-2019
  Искам да ви видя как ще коментирате ситуацията, когато сте в положението на Хартюн Тютюнджиян. Никой не е застрахован и никой не знае каква е съдбата му, така, че бъдете мааалко по- добронамерени, за ваше добро е.
  • Ха
   Хасковлийка
   7 0
   10:34, 21-06-2019
   Това е отговор на коментара на John.
 • 15
  11
  111111
  4 0
  11:07, 21-06-2019
  По същата логика тогава да плащаме само един данък този който е най висок
 • 16
  12
  123
  6 0
  15:18, 21-06-2019
  Много правилно ! По тази логика щом се определя процента от всички съпътстващи заболявания ,а се взима под внимание най-високият защо трябва да плащаме всички данъци ? От всички трябва да плащаме един -например най-високият.
 • 17
  Съ
  Сър Пичук
  3 0
  12:03, 23-06-2019
  Няма никакъв параграф 22 .Просто не отговаря на критериите, а те са:Да имаш черен цвят на кожата;да крадеш и лъжеш;да не си работил никога;да не плащаш данъци,осигуровки,ток вода;да даваш подкуп за да получиш инвалидна пенсия.Тези които отговарят на споменатите критерии вземат много повече от 170лв., пенсията която е вземал той.Най-голямата му грешка е че е живее на територията.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини