"Еврохолд" купи ЧЕЗ. Преглед на печата

24 часа

"Еврохолд" ще плати 335 млн. евро за придобиването на бизнеса на ЧЕЗ у нас

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - "Еврохолд България" АД, се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Двете страни подписаха договор днес. Това съобщиха официално от холдинга.

"Еврохолд" ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. Еврохолд ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал.

"Еврохолд" вече е подписала мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал.

Труд

КАТ и кадастърът трагични в обслужването на хората

Обслужването в КАТ и предоставянето на административни услуги от кадастралните служби у нас са най-слабите звена в работата на чиновниците. Оплакванията от тези сектори са най-много. Именно това е установило завършилото проучване по метода "таен клиент" по поръчка на правителството. Това обявиха вчера експерти в дирекция "Модернизация на администрацията" на Министерски съвет и се заканиха, че административното обслужване у нас ще бъде актуализирано спрямо европейските стандарти. За кой ли път? Това е поредната "закана" родната администрация да бъде заставена да работи по евростандарти. Цел, която както сочат изследванията, скоро у нас няма да бъде постигната, ако не се вземат спешни мерки.

Специалистите представиха резултатите от проведеното наблюдение по метода "таен клиент" за предоставянето на 15 услуги в 13 общини, областни и общински администрации. Буквално преди дни вицепремиерът Томислав Дончев отново се закани на администрациите със срок от един месец, в който трябва да въведат законови задължения за процедури и образци на документи, които са за облекчение за гражданите и бизнеса. Третото правителство на Бойко Борисов встъпи в мандата си с обещание за сериозна реформа в административната сфера, така че да се намали административната тежест. В началото периодично се оповестяваха промени, поставяха се срокове, дори Томислав Дончев поставяше крайни срокове, например октомври 2018 година. И нищо.

Монитор

САЩ свалиха с 600 млн. лв. цената за F-16

Офертата за осемте изтребителя F-16, които България иска да купи, е намалена до 2.2 млрд. лв., или с около 600 млн. долара спрямо утвърдената от Конгреса първоначална финансова рамка. Това стана ясно в четвъртък от коментар по темата на премиера Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Той дойде след като в понеделник от американското посолство у нас съобщиха, че проектодоговорът е връчен на българското правителство.

Стандарт

Съдът остави кмета на Костенец в ареста

Обвиненият за даване на подкуп кмет на Костенец Радостин Радев остава за постоянно в ареста. Съучастникът му - бизнесменът Ивайло Пашов обаче излиза на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. Решението е на Специализирания наказателен съд.

Според прокуратурата Радев предложил на общински съветник от опозицията 30 000 лева, за да гласува мандат на кмета да получи пари от Държавен фонд "Земеделие". Средствата трябвало да се изплатят на фирмата на Пашов. За да е сигурен общинарят, на когото се разчитало да осигури още два гласа, бизнесменът му подписал запис на заповед - за сума, равна на подкупа, като гаранция, че ще получи парите си, ако гласува по правилния начин.

Сега

Гаражна печатница в хотел Слънчев бряг бълвала фалшиви пари

Фалшиви евро и долари са печатани в хотел "Кантилена 2" в кк "Слънчев бряг", съобщи спецпрокуратурата. Вече е внесен обвинителен акт срещу четирима души - за участие в организирана престъпна група за производство на неистински банкноти и разпространението им в страната.

Обвиняемите са били задържани на 20 октомври 2018 г. при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Слънчев бряг и в Пловдив. В подземния гараж на хотела било открито пълно печатарско оборудване. Лидерът на групата Иван Тодоров и съдържателят на хотела Александър Крихтин били заловени точно в момент, в който "произвеждали" валута. Спецагентите са иззели 23 009 листа с разпечатки и изображения на неистински банкноти с номинал 50, 100 и 500 евро и 50 щатски долара, и както и елементи за тях.

Капитал дейли

Планът за Борисовата градина събра стотици становища и възражения

Проектът за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина събра стотици възражения, стана ясно след изтичане на крайния срок за внасяне на становища от граждани по документа. Най-много възражения са постъпили в Район "Средец" - над 200. Това обявиха от районното кметство в сряда вечерта, когато изтече срокът. Оттам поясниха, че големият обем създава трудности при обработката, но въпреки това всеки гражданин ще получи входящ номер и мнението му ще бъде отразено.

Дума

Пощенските клонове в малките населени места няма да се закриват

Парламентът се отказа засега да регламентира със закон закриването на пощенските клонове в населени места с под 800 жители. С промените в Закона за пощенските услуги се предвиждаше пощите в малките населени места да не работят целодневно и по цяла седмица, а само през определени дни и часове. Това обаче ще засегне живота на страшно много хора. От БСП предложиха този текст да отпадне и получиха подкрепа от залата. ДПС и Обединени патриоти също гласуваха срещу предложението на управляващите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини