US визите за българи няма да отпаднат

Eвропейските институции не успяха да изтръгнат обещание от американската администрация за отмяна на визите за САЩ на гражданите на 5 държави, сред които и България по време на редовните консултации по въпросите на правосъдието и сигурността във Вашингтон.

Съединените щати отчитат прогреса, направен от петте държави за достигане на изискванията за отпадането на визите и ще се срещнат с представителите на ЕС през втората половина на годината, бе записано в официалното комюнике на срещата.

България, Полша, Кипър, Хърватия и Румъния са единствените еврочленки, които остават с визи, като България има най-висок процент на откази за издаване на, което е главно условие за премахване на разрешителните за пътуване.

Съединените щати са единствената държава в света, която все още не предоставя визова реципрочност на ЕС, въпреки че всички европейски държави разрешават безвизово пътуване за американски граждани.

Основен акцент на срещата, в която от името на ЕС участваха Румънското председателство на ЕС и еврокомисарите за миграцията, правосъдието и сигурността Димитрис Аврамопулос, Вера Йоурова и Джонатан Кинг, са били борбата с тероризма и размяната на разузнавателна информация, както и проверките за сигурност при разполагането на системи за 5G мрежи, след като САЩ забрани на китайската “Хуауей” да участва в процеса. Американската администрация е била представена от главния прокурор Уилям Бар и от изпълняващия длъжността държавен секретар по сигурността Дейвид Пекоске.

Американските власти поставят четири главни условия за отпадане на визите: процентът на отказите, прилагане на споразуменията за борба с тежката престъпност и за скрининга на терористичната дейност, както и ежедневно автоматично предоставяне на информация за изгубени и откраднати паспорти.

Според публикуван през декември доклад на Европейската комисия България има най-висок процент на откази за издаване на американски визи - 14,97% при изискване на американската безвизова програма той да не надхвърля 3 процента годишно. Следващата държава по този показател - Румъния има 11,76% откази, Полша - 5,92% и Хърватия - 5,1%.

Полша има проблем и с подписването на исканото от САЩ Споразумение за превенция на тежките престъпления, а Кипър с ежедневното автоматично предаване на информация за загубени и откраднати паспорти.

Също през декември ЕС се отказа от възможността, предоставена от европейското право, да въведе временни шенгенски визи за американски граждани, докато не отпаднат американските за гражданите на петте държави. В препоръката си Европейската комисия написа, че това би влошило сериозно двустранните отношения между ЕС и САЩ, би затруднило търговията и би донесло сериозни загуби на европейския туризъм.


 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини