Колко калории има в мохитото?

Отслабваш цяла година, тормозиш се с драконовски диети, купуваш нискокалорични храни и подминаваш сладкарниците с влажни очи. Всичко това, за да осъществиш фантазията си за идеална почивка – слънце, море, шлезлонг, коктейл.

И точно когато мечтата се материализира и се хванеш за мохитото, възниква въпросът – колко калории има в ароматната напитка.

Платформата Vinepair дава изчерпателен отговор на въпроса, изчислявайки калориите на най-популярните коктейли:

Мохито - 137 Кcаl

Джин с тоник – 140 Кcаl

Лонг Айлънд Айс Тий – 285 Кcаl

Мартини – 239 Кcаl

Блъди Мери – 125 Кcаl

Маргарита – 240 Кcаl

Мимоза – 115 Кcаl

Ром с кола – 144 Кcаl

Dark & stormy – 180 Кcаl

Олд фешън – 150 Кcаl

Космополитън – 215 Кcаl

За сравнение:

Бял хляб: 1 филия - 95,6 Кcal

Черен хляб: 1 филия - 87,8 Кcal

Многозърнест хляб: 1 филия - 79,2 Кcal

Пълнозърнест хляб: 1 филия - 78,3 Кcal

Специалистите наричат алкохолните калории празни – енергия в чист вид, защото липсват каквито и да било хранителни вещества, но пък засилват апетита. Този факт, съчетан с въздействието на алкохола, при което „падат хранителните задръжки“, трябва да задейства червената ни лапмичка.

Алкохолните калории се изразходват по-бързо от калориите на храните. НО двете в комбинация са истинска антидиетична бомба. Алкохолът пречи на изгарянето на мазнините на продуктите. Иначе казано, това, което сме сложили в чинията, ще бъде преработено и складирано в организма ни под формата на мазнини.

Ако консумираме алкохол в умерени количества, еднократно, той се „рециклира“ от организма, за около час и половина. Ако прекалим, се натрупва етилов алкохол, който може да стимулира осезателното ни натежаване в края на почивката.

Имаме ли полезен ход?

Един от вариантите е да консумираме напитки, съдържащи дъбилни вещества (танини), които забавят усвояването на етиловия алкохол. От тази гледна точка чашата червено вино е добър вариант, но пък то не е популярна съставка в летните коктейли.

Диетологът Робърт Аткинс обяснява защо препоръчваната от него нискокалорична диета (която други специалисти оспорват) изключва алкохола: „Алкохолът се разгражда пръв. Докато това се случва, организмът не изгаря мазнините.“

Казаното обаче се отнася до алкохолните напитки, които не съдържат захар. Коктейлите, в по-голямата си част, са сладки напитки, т. е. съдържат допълнителни калории.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини