Стихове, откъси от дневник и саморъчно дялани фигурки обогатиха къщата-музей на Ласло Наги в Смолян

    "Кой любовта ще пренесе", e най-известното стихотворение на унгарския поет Ласло Нагипо цял свят. Под този надслов беше открита и обновената постоянна експозиция в къщата музей "Ласло Наги" в Смолян. Обновената постоянна експозиция е втори етап в реновирането на музея на твореца в Смолян. Техническото преоборудване възлиза на 13 800 лв. и включва съвременно осветление, мултимедийни прожектори и друга техника.

    Сред официалните гости, освен извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Н. Пр. г-жа Текла Харангозо, бяха и представители от семейството на Ласло Наги. Самата изложба се посвещава в памет на сина на поета – Андраш Наги (1953-2018), чиято дъщеря приветства присъстващите и благодари на Смолян за уважението към творчеството на дядо й Ласло Наги, който през 1967 година е обявен за Почетен граждани на Смолян.

    В изложбеното пространство могат да се видят издяланите от поета кончета, текстове от дневника му, стихотворенията. Унгарският поет е преводач на български народни песни и класическа, и съвременна българска поезия на унгарски език; носител на редица престижни отличия, сред които и български.

    Както в поезията, така и в изобразителното и графичното му творчество изпъква мотивът на коня, като символ на изчезващия свят на селото, природата и свободата. Специално за изложбата в къщата -музей в Смолян е изготвен триизмерен вариант на най-известната му калиграма „Криле и пирамида”. В родопската стая попадат най-важните, свързани с българите и България, стихове и картини на поета, иконите му на Свети Георги, както и откъс от краткото му есе за българската народна поезия.

    Всички картини и художествени предмети в изложбата са копия на оригиналите.

    Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, поет, преводач, художник, един от първите носители на Международна Ботевска награда и на орден "Кирил и Методий". Превел над десет хиляди стиха от българската народна поезия и от български поети, носител на множество награди, поетът е автор на двайсет и четири книги, а на български са издадени четири негови стихосбирки. Наги пристига през 1949 г. със стипендия в България, остава и твори две години, а по-късно често се връща в страната ни, придружаван от съпругата му – поетесата Маргит Сечи.

    Изложбата се реализира като проект на Унгарския културен институт в София, а къщата-музей „Ласло Наги“ в Смолян ще бъде отворена от понеделник до петък в часовите диапазони 09:00-12:00 и 12:30-17:30 часа.

    Сградата е архитектурна недвижима културна ценност с местно значение, строена през 1870-73 г. за жилищни и стопански нужди на фамилия Гьорджеви, занимаващи се с абаджийство и конкретно с боядисване на аби -домашно тъкани вълнени платове за шиене на традиционно облекло.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини