Мълнии убиват хора и в България - как да се предпазим

Вчера на 17-ти юни бе последната жертва до момента на мълния в България, която е поразила 20-годишен младеж и кучето му в столицата, по време на разразилата се следобедна буря. На място веднага е извикан екип на Спешна помощ. Момчето е откарано към „Пирогов”, но е починало непосредствено преди бъде вкарано в противошокова зала. Кучето на младежа също не е оцеляло след удара от мълнията.

Свидетели сме как през последните години климатът в нашите ширини видимо се променя. Наблюдаваме смерчове, проливни дъждове, почти тропически бури. Статистиката все по-често показва цифри за пожари, причинени от мълнии, за пострадали или загинали по време на гръмотевична буря хора, животни, пожари. 

В природата мълнии се получават в мощните купесто-дъждовни облаци. Според експертите, облакът може да се разпознае по цвета - тъмен, почти черен на цвят. Ако видите такъв, значи ще има гръмотевици.

Мълнията представлява пренос на електричен заряд между два облака или между облака и земята. Натрупва се електричество между двата обекта. Те се зареждат статично единият с положителен, другият с отрицателен заряд.

След като между двата обекта се създаде достатъчно силно поле, то създава електричен пробив във въздуха и така протича заряда.

По света се  образуват около 10 милиона мълнии всеки ден - това прави над 100 в секунда. Енергията на една мълния може да бъде повече от 100 kW, а температурата й достига до 30 000 градуса по целзий. Електрическият потенциал между облака и земята по време на природното явление може да надвиши 100 000 000 волта.

За да се предпазим от гръмотевична буря първо трябва да определим на какво разстояние е от нас, за да знаем дали да търсим защита от нея. Разстоянеито, на което падат мълниите можем да определим, като изброяваме секундите между светкавицата и гърма. Използвайте правилото “30-30” - пребройте преминалите секунди след като видите светкавица и чуете гръм. Ако го чуете, преди да сте преброили до десет, то мълниите падат опасно близо до вас. Ако времето е по-малко от 30 секунди, трябва да потърсите безопасно място до преминаването на бурята. За да се уверите, че бурята е преминала, след последния чут гръм, изчакайте 30 минути и ако не чувате повече гръмотевици през това време, можете да излезете от безопасното място и да продължите със задачата, която изпълнявате.

Какво да НЕ правим по време граъмотевична буря:

Ако сте на открито, не се крийте под самотни дървета, не се движете бързо, не тичайта, не вдигайте ръце на горе, не стойте до метални съоръжения, не оставайте във водата ако сте на плаж, на открито не говорете по мобилен телефон, не се качвайте в открити превозни средства. Не дръжте в ръка дълги метални предмети като въдици, стативи, стикове за голф, да играете с хвърчило или моделирани самолети с кабелна връзка; избягвайте разходките с кон; да плувате; да оставате в група. Избягвайте върховете на хълмовете, не стойте на покриви на сградите, откритите пространства, паркинги и места, обградени с тел, кули и изолирани дървета.

Как во да правим по време граъмотевична буря:

Ако сте навън, потърсете подслон: кола, автобус или друго превозно средство с таван; жилища или сгради, които са с мълниезащитна система и затворени прозорци; подземни помещения, като метро или друг тунел; големи сгради с метални конструкции; в дълбоки долове или тесни планински проходи.
Малките структури (магазини, колиби или хамбари), откритите превозни средства и дърветата не предоставят защита.
Ако се криете под дърво, не лягайте на земята, не стойте прави, правилна стойка на човешкото тяло за да не стане проводник на мълнията е като се присвият коленете към гръдния кош, да се оттървете от всички метални предмети по вас, дори колани с метални катарами, изключете мобилния си телефон, електромагнитното му лъчение привнилича мълниите, ако се крието под дърво стойте на разстояние най-малко един метър от дънера му, ако то бъде поразено от мълния, електричеството ще протече към земята през корените му.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини