Медицински специалисти блокираха пътя за Маказа, готвят протест в Кърджали

Дъждът и градушката не спряха протеста на повечето от 70 медицински специалисти от Кърджали, Момчилград, Ардино и Златоград.

Те възпрепятстваха на няколко пъти движението по международния път за  Гърция, което поради ремонт се осъществява  през входа преди Момчилград.

Реформа!- скандираха протестиращите. Нищо не е изпълнено от нашите искания! Излъгани сме, обидени сме и ще продължим, докато не бъдат изпълнени нашите искания!, за това настояваха протестиращите.

Още веднъж припомняме нашите искания: Промяна в Закона за Съсловните организации,без търговски дружества в здравеопазването. Еднаква основна заплата за всички специалности по Здравни грижи- независимо от местоработата или собствеността на болниците. Искаме две минимални заплати за страната .Регламентирани правила на допълнителните възнаграждения, в зависимост от натовареността. Връщане на медицинските стандарти, почасово заплащане на нощния труд, допълнително заплащане на работата в Спешното и ОАИЛ, настояваме още за 1,2 % клас – прослужено време на година. Колективният трудов договор да стане задължителен за всички структури в Здравеопазването. Да има възможност за регламентирана сестринска практика и промяна в категорията труд, допълниха те

По време на протеста повечето от водачите на превозните средства подкрепяха протестиращите с вдигната ръка и със свирене на клаксоните си.

Когато шествието на недоволните от здравната система минаха по главната улица на Момчилград, за да стигнат до централния площад, гражданите също изразиха съпричастността си с ръкопляскания.

Подкрепа получиха стачкуващите от Мая Илиева – национален организатор на протестите на медицинските специалисти, пристигнала специално от София.

Нашето приоритетно искане е: Да бъде променен Законът за съсловните организации – заяви тя пред репортер на „Нов живот”.

Два дни преди протеста в Момчилград, участниците му се срещнаха в София с  Мая Манолова, по време на Националния протест пред МБАЛ Токуда.

Омбудсманът изрази съжаление, че няма да може да присъства на протеста в Момчилград, но ще бъде на този в Кърджали. Той ще започне в сряда – 19 юни, следобед в 15 часа. Шествието ще започне от бившето кино Орфей, ще премине по булевард „България” и ще стигне до автогарата.

Текст и снимки: Стайко Кафов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини