Совиньон Блан е от същата лоза, както преди 9 века. Със същата ДНК

Виното е напитката на боговете, още от времената на митичните създания в човешката история. Когато отпивате глътка Совиньон Блан, може да споделяте много по-буквално древната наслада, отколкото преполагате. Нови изследвания показват, че преди девет века вино се е правело от генетично същото грозде.

Лозите често се отглеждат от резници на съществуващи растения или чрез техники, като присаждане, вместо да се садят от семена, тъй като това дава много по-голяма сигурност за качествата на гроздето. Има предположения, че някои сортове може да са останали по същество непроменени в продължение на две хилядолетия, от времето на римския бум в производството на вино в Средиземноморието. Смята се, че хората започнали първо да отглеждат лозя преди повече от 6000 години в Югозападна Азия.

Учените твърдят, че са открили съвременни лозя, генетично идентични с лози, отглеждани във френския Орлеан преди 900 години.

"Това ни разказва много за изобретателността на винопроизводителите, така че те са използвали подобни техники в продължение на стотици години и са поддържали живи определени лозя, които потребителите наистина харесват", каза д-р Нейтън Уелс, съавтор на изследването от Университета в Йорк.

Уелс и колеги анализирали ДНК от 28 гроздови семки, открити в девет археологически обекта във Франция, като се фокусират върху генетичния материал в семето, който би дошъл от лозата, на която гроздето е расло, съобщават те в Nature Plants. По-конкретно, екипът изследва 10 000 отделни точки в ДНК и ги сравнява с такива данни за стотици съвременни домашни и диви сортове.

Артефакти или органична материя, открити в близост до древните семки, разкриват, че някои от са от желязната епоха, около 500 г. пр. Хр., Други идват от различни времена от римската епоха, а има и от средновековието - най-новите са от началото на 13 век.

Анализът на екипа показа, че всичките 28 от семената са по-скоро от култивирани лози, отколкото от диви сортове, като повечето от тях са свързани със съвременните западноевропейски сортове, използвани за винопроизводство. И много от тях показват следи, че са били използване за получаване на вино.

Уелс добавя, че местата, където са открити семената, също са вероятно свързани с винарството. "Щом пресоваш гроздето, за да направиш сока, трябва да депозираш. Често в археологическите обекти най-лесното място за изхвърляне на отпадъци е тоалетна или кладенец, който вече не се използва."

Учените установяват, че различни сортове понякога са били отглеждани на едно място. Но в някои случаи две или повече генетично идентични семена били открити в един и същ почвен слой на място, което предполага, че гроздето може да е от една и съща лоза.

Интригуващо е, че две гроздови семки, датиращи от втори век след Христа и открити на 600 км  една от друга - в Елзас и средиземноморска Франция, също са от генетично идентични растения.

"Тези генетични клонинги предполагат, че римляните са транспортирали лози на дълги разстояния ... най-вероятно като резници", пишат авторите.

Едно семе разкрива, че лозите в Орлеан около 1050-1200 г., са генетично идентични с тези, от които се произвежда вино Совиньон Блан днес - с други думи, изглежда, че резници от тези лози непрекъснато са били разсаждани около 900 години

Нещо повече, ранните римски семена от мястото в Турбес имат отношение майка-потомък към гроздето за Совиньон блан. Това пише авторът, би могло да подскаже, че „или Совиньон Блан, или преките му роднини са отглеждани във Франция от първи век насам.”

Но дали древното вино е било на вкус същото като днешното, е друг въпрос. Както посочва Уелс, фактори като тероар ​​и техники на обработка също се отразяват на вкуса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини