От „Неохим“ скрили пожара от местната власт и РИОСВ

    Пожарът, възникнала снощи на територията на димитровградския завод за производство на изкуствени торове „Неохим“, не е бил докладван нито на местните власти, нито в Регионалната инспекция по околна среда и води. Това обаче е задължително, колкото и незначителен да е инцидентът, както според План за действие за защита на населението при бедствия и аварии, коментира кметът на Димитровград Иво Димов, така и според Комплексното разрешително за работа, издадено от РИОСВ, обясниха от еко службата.

    Разбрах от медиите и от бюлетина на пожарната в Хасково за инцидента тази сутрин, обясни градоначалникът Иво Димов.

    Според официалната информация, привечер в четвъртък е горял тръбопровод на амонячния цех в торовия завод „Неохим“. Сигналът за инцидента е подаден към 19.15 часа.

    Две пожарни са били на мястото – една от Хасково и една от Димитровград. Инцидентът е предизвикан от спукване в захранващия тръбопровод с азотно-водородна смес, която излизайки от тръбата се е възпламенила. На това място обаче пожар реално няма как да се гаси, затова е намалено налягането в тръбата, при което и пламъкът постепенно се е загубил, обясниха източници на Haskovo.net. Пожарникарите обаче са останали на място, за да контролират ситуацията.

    Прикриване на пожар от местните власти от „Неохим“ си позволяват за втори път за последните две години, коментираха от кметството на Димитровград. Иво Димов подготвя и писмо до ръководството на предприятието. „Има ясно разписани правила, които трябва да се спазват при такива ситуации. Още повече, че „Неохим“ е обект със стратегическо национално значение. В случая аз, като кмет и пряко отговорен за здравето и живота на хората в общината, научавам от медиите. Това не е нормален начин на комуникация. Инцидентът се е разминал сега без усложнения и доколкото вече имам информация няма опасност от замърсяване, но принципното положение е винаги за риск в такива ситуации. Ако пък нещата бяха по-сериозни и се налагаше и свикването на Кризисен щаб?!

    „Неохим“ си има прокурист-Стефан Димитров, който можеше да сигнализира. Или ако не той, то дежурният в предприятието трябваше да подаде сигнал до дежурния в общината. Не знам на какво се дължи тази ситуация-дали на несъобразителност или на умишлени действия. “, гневно коментира градоначалникът липсата на реакция от страна на ръководството на „Неохим“.

    „Не сме имали инцидент, нито пожар, нито авария. Това, което се случи, е ситуация при технологичен пуск, при който понякога има леки отклонения от нормите. Затова и не е било необходимо да информираме никого. Ако трябва да го обясня нагледно, ситуацията е следната: Когато се вари ракия първите количества, понеже са негодни, се изхвърлят. Така е и при нас-първоначалното изпуснато количество от азото-водородната смес, която се изпуска по отвеждащата тръба и още не е станала амоняк, изгаря, в противен случай ще се получи обгазяване. В случая обаче се е появила една малко дупчица, заради която това първо количество е изгоряла малко по-надолу от края на тръбата “, обясни ситуацията  прокуристът на „Неохим“ Стефан Димитров.

    „Според информацията от РИОСВ, в момента в инспекцията водят предприятието с прекратен производствен процес. На 28-ми май в инспекцията е постъпило писмо, че те са преустановили работа. „Нямаме второ писмо за възобновяване на работния процес“, коментираха от инспекцията.

    По искане на Haskovo.net бяха направени засечки за качеството на въздуха на територията на Димитровград. Проверката 24 часа назад показа, че няма отклонение в нито една от нормите. „По всички показатели въздухът през последните 24 часа е в норма“, коментира пресаташено на службата Мариана Чампалова.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (22)

    • 1
      Та
      така е
      25 -1
      16:14, 14 юни 2019
      ами те и комунистите скриха чернобил от хората. а този завод те го купиха от иван костов
      • Го
        Гост1
        11 -1
        16:26, 14 юни 2019
        А с какво и колко го купиха?
    • 2
      Го
      Гост1
      11 -5
      16:21, 14 юни 2019
      Айде стига прах в очите на хората.извинете се на кмета и областния управител .И стига сте се правили на извънземни .Вие също сте смъртни.Ако стане нещо те ще операт пишкира а вие ще се скриете зад парите си.
    • 3
      Ba
      Bai mangal
      13 -4
      17:37, 14 юни 2019
      Стефан пак си прави Пи-Ар. Черен.
    • 4
      До
      До 4
      9 -2
      17:43, 14 юни 2019
      Нормално ремонта е правен от ЕТ Амиго, само са взели парите
      • Ра
        Ради
        5 -2
        18:07, 14 юни 2019
        Сигурно контрол е бил тяхния човек Бахчеванов хи хи
      • Ет
        Ет Амиго
        3 -3
        18:11, 14 юни 2019
        Ти голям привърженик си на Ет Амиго
      • Ян
        Янчо
        6 -3
        18:33, 14 юни 2019
        Ремонтират го така, че да се развали отново за да имат работа......
    • 5
      Ол
      Олег
      12 -5
      17:58, 14 юни 2019
      Ами хем искат всички да имат къде да работят, хем да не се случват аварии никога!
      Ами има риск винаги, когато има намесени хора и производство.
    • 6
      Ед
      един от вас
      19 -1
      18:01, 14 юни 2019
      Г-н Кмете, аз като обикновен Ваш съгражданин искам да разбера какво трябва да прави населението на града, в случай на бедствие или авария, било то наводнение, земетресение, пожари, големи промишлени аварии. Другите общини имат публикувани Външни аварийни планове на официалните си сайтовете (това е законово задължение на общината). Питам се какви щяха да бъдат организацията и действията от страна на общината в този случай.
      • Км
        Кмет
        17 -3
        18:09, 14 юни 2019
        Кмета щеше да бяга първи 😀
    • 7
      Ба
      Бай Пешо
      11 -9
      18:29, 14 юни 2019
      Странно колко ограничено мислене имат някои тук! Въпроса е принципен! Има план за действие при аварии, съгласуван с общината! И в него има клаузи, които някой трябва да изпълнява!! В случая, кмета задава въпросите!! И с това трябва да се съобразяват всички - знаещи и не знаещи и "специалисти" по въпроса!!
    • 8
      Ай
      Ай сиктир
      15 -8
      18:39, 14 юни 2019
      Комунистическите изчадия и наследниците им управляват Неохим, не ги интересува населението и едва ли инвестират в намаляне на вредните газове. Нали имат лапачка за сметка на народа тях това ги интересува.
      • Ди
        Димитровградчанин
        19 -7
        19:59, 14 юни 2019
        Със сигурност е така но не забравяй че най алчни и винаги ненаяли се са пасмината гербаджийска
    • 9
      Им
      Имам питане
      7 0
      00:35, 15 юни 2019
      Какво правеше вчера в полунощ пожарната на моста на Марица и половината път бе покрит с пяна,а полицаите нареждаха да се заобикаля внимателно около мястото?Виждаха се също и пожарникари които се качвака и слизаха по стъбите към реката.
      • Би
        БИ
        5 0
        07:36, 15 юни 2019
        Би трябвало кмета да отговори, нали е чел сводката на пожарната, но не е споменал нищо за това..
    • 10
      87
      87960980-
      1 -2
      04:45, 15 юни 2019
      И двамата споменати са в списък за репресираните след Революцията
      ....
      В Молдова Демократите поръчали 3 самолета и избягали :))
    • 11
      Йо
      йокин
      3 -2
      08:27, 15 юни 2019
      Да се направи,сериозна забележка,на агентите,внедрени в Неохим,друг път,щом някой в завода пръдне,се едно се е насрал, а сега,никой не докладва за пожара.
      • Ра
        Радина
        1 -2
        22:25, 15 юни 2019
        Еми секретарките в това време са били заети, нали са по тройките особено оная дето мъжа и работи в язаки
    • 12
      Ми
      митю-джексъна
      4 -2
      14:12, 15 юни 2019
      До фирма ТИМ-ВАРНА,моля ви като загрижен гражданин на димитровград,вземете си смотания завод и го нарежете на скраб,всичките му съоражения са от средновековието
    • 13
      Кр
      красю от сот.
      4 -3
      14:19, 15 юни 2019
      стефчо,не се прави на ущипана мома че не знаеш за аварията.ти хубаво се изнесе в софето ама ние оставаме тука с нашите деца.
    • 14
      На
      Напалм за ГРОБ
      4 0
      18:15, 15 юни 2019
      Няма да кажа, че всички, които вярвате на поръчкови фейкнюз писания сте тъпи, но искам да знаете, че си го мисля.
    Последни новини