19 от Хасковско на изпит за спасители, удавянията намаляха наполовина

    19 души от Хасковско се явиха на изпита за водни спасители на басейн и аквапарк, организиран от Българския червен кръст. Тази сутрин мъжете преминаха практическата част, включваща няколко дисциплини в басейн в хотелски комплекс в хасковския парк "Кенана".

    Кандидатите от Хасково, Димитровград, Харманли и Любимец трябваше да преплуват 50 метра със свободен стил за 50 секунди, да извлекат манекен за 1 минута и 20 секунди, трябваше да хвърлят спасително въже с топка и да изведат бедстващ човек в съзнание, както и да изведат давещ се в безсъзнание.

    Всички от плувците на възраст от 17 до 68 години се справиха с нормативите. По-късно през деня те трябва да минат и теоретичната част от изпита, включваща тест от 30 въпроса, свързани с оказване на първа долекарска помощ и водно спасяване.

    Доайен сред курсистите беше 68-годишният Димитър Добрев, който въпреки възрастта си по нищо не отстъпваше на младежите. Хасковлията обясни, че плува от години и тъй като сега нямал друга работа, оставил частния бизнес и решил да стане спасител на басейн край морето.

    Желаещите да станат спасители на море, трябва да минат надграждащ двуседмичен курс и да преминат последващ изпит, който ще се проведе на 28 юни.

    За провеждането на днешния практически изпит дойде Антон Налбантов - директор на "Водноспасителната служба" в Националния съвет на БЧК. Той съобщи, че удавянията в страната са намалели наполовина. Заяви, че от началото на годината до 1 юни в страната има 15 удавяния, сред които 2 деца. За същия период на миналата година инцидентите са били 36, сред които 4 деца. През цялата 2018 година удавянията са 122.

    "Надявам се тенденцията за намаляване на удавянията да се запази до края на годината, за което принос имат всички спасители и институции, занимаващи се с тази дейност", заяви Антон Налбантов. Той изрази задоволство от подготовката на спасителите от Хасковско. "По традиция хасковската школа се отличава с много добра подготовка. Тази година не прави изключение. Курсистите са много добре подготвени, момчетата са с добри умения, така че от тях ще станат много добри спасител", коментира специалистът.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Еж
      ежко
      3 0
      19:18, 14 юни 2019
      Кога в областния град ще има закрит зимен басеин?
      Плувния сезон отдавна е открит,, а тия пенсии сега ще ми правят курс и изпити. Няма такава държава!
    • 2
      Ва
      Василев
      1 -1
      20:18, 14 юни 2019
      Анто и лейтенанта,помниш ли го Антоне тоя филм от детството,реалната гимназия,приятелите?Май ги позабрави като отиде в голямото село.Ех,др.Налбантов!
    Последни новини