Бенатова в един пост обяви, че напуска Нова и честити рожден ден на Борисов

Разследващият журналист Миролюба Бенатова използва един и същи пост във фейсбук, за да обяви, че напуска работа в Нова телевизия и да честити рождения ден на премиера Бойко Борисов.

Днес министър-председателят на България е юбиляр. Навършва 60 години.

Дали има и каква е връзката между двата повода само може да се гадае. 

Нова телевизия прекрати договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, а третият разследващ журналист на медията Марин Николов е в отпуск. 

Причината са новите договори, предложени от ръководството на телевизията.

В края на май тримата са били извикани на разговор, на който са им предложили смяна на трудовите взаимоотношения. Ръководството на медията тогава им предложи да работят без трудови договори, а като свободни автори, сътрудници на телевизията. Аргументът, ползван от медията е, че по този начин се оптимизират разходи, а и така разследващите журналисти „ще имат повече свобода да работят“.

По същество обаче новите условия на т.нар. граждански договори не просто не дават свобода на журналистите, а въвеждат санкции за тях, ако например откажат да направят „тема, поръчана им от медията“.

Отстраняването на знаковите лица на Нова телевизия става факт, след като тя стана собственост на бизнесмените братя Домусчиеви през април. Журналисти твърдят, че след приключването на сделката в медиите от групата е започнал сериозен натиск върху работата им. След скандални разкрития за отровната атмосфера бе освободен изпълнителният директор на Нетинфо и създател на сайтовете Гонг и Вести Христо Христов. Тези медии също бяха част от сделката с Домусчиеви.

България е на 111-о място по свобода на словото в света.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Te
    Tenyo
    2 -3
    10:24, 13 юни 2019
    Нова ТВ се отърва от две поръчкови "журналистки".
  • 2
    Di
    Dimmu Burgiata
    0 0
    12:58, 14 юни 2019
    Нова ТВ е с нов собственик - зализан, корпулентен, мазен, от новите БГ милионери. Нова ТВ се отърва от тези журналисти, защото са неудобни на едрият капитал. Парите на едрият капитал са основно от незаконна дейност, ето защо. Нова ТВ не си даде сметка обаче, че тези журналисти ще се влеят в редиците на останалите разследващи журналисти - тези на свободна практика - истинските. Корпулентният боклук трепери от сайтове като "Бивол" и други занимаващи се с разследваща журналистика, защото им вади на бял свят редовно о с р а н и т е гъ.....ве. А вие, овчици заспали, продължавайте да спите! Те на това разчитат., Чу ли бре, Теньо?!

Видеа по темата

Последни новини