Един лев на глас субсидия за партиите от 1 юли, решиха депутатите

Партийната субсидия да стане 1 лв., реши парламентът, като прие на първо четене проекта за промяна на държавния бюджет на премиера Бойко Борисов. Сега субсидията е 11 лв. за всеки получен на парламентарни избори глас. Ако бъде приета промяната в държавния бюджет за 2019 г. субсидията ще се преизчисли на 1 юли.

"За" гласуваха 117 депутати от 207, като гласовете дойдоха от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля. От изказванията на народни представители от Атака и ВМРО се разбра, че въпреки че подкрепиха проекта на първо четене, те са против него и ще предложат промени преди второто, окончателно, гласуване в пленарната зала. В ГЕРБ използваха изказванията в залата, за да обявят, че са направили предложението, за да предизвикат дебат по темата, тъй като досега те са носили негативите.

Предложението на ГЕРБ няма да подкрепиме, но ще подкрепиме да е 0 лева субсидията, каза по-рано днес депутатът от ДПС Делян Пеевски при четвъртото му появяване в парламента за две години.

Според БСП пък партиите ще изчезнат без субсидии. Така се застрашава демокрацията, заяви Драгомир Стойнев. Ние сме "за" намаляване на размера на праговете и таваните на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии, каза той. Според Стойнев е нормално да има намаляване на партийната субсидия, защото има партии, които не могат да я изхарчат, като имаше предвид ГЕРБ. Колегата му Румен Гечев заяви, че ще предложи партиите, които имат пари от държавната субсидия на влог към 1 юли, да ги върнат в държавния бюджет. Предлагаме да не се бърза. Ще поканим всички политически сили между първо и второ четене да седнем, да обсъдим, така че да не застрашим политическия живот в страната, каза Стойнев.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини