Полският президент на визита при Тръмп, иска засилено военно присъствие

Президентът на Полша Анджей Дуда и съпругата му Агата Корнхаузер-Дуда ще бъдат приети днес в Белия дом от президента на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп. 

Двамата държавни глави ще обсъдят разрастващото се стратегическо партньорство между САЩ и Полша и теми от взаимен интерес като отбраната, сигурността, енергетиката и търговията. Двете държави ще отбележат също 20-годишнината от встъпването на Полша в НАТО и 30-годишнината от падането на комунизма, се казва в съобщение на Белия дом, цитирано от ПАП.

Дуда ще бъде във Вашингтон на 12 юни, а на следващия ден ще посети щатите Тексас и Невада, както и Силициевата долина. Полският президент е придружаван от група предприемачи и представители на стартъп компании.

САЩ и Полша ще засилят военното си сътрудничество. Това се очаква да обявят днес на срещата си в Белия дом президентите на двете страни, че ще засилят военното си партньорство. В навечерието на срещата - на 11 юни, вече е имало среща в Пентагона между американски и полски представители от сферата на отбраната. 

Представители на САЩ заявиха, че новостите във военната сфера ще бъдат в рамките на съществуващите регулации на НАТО.

Дуда каза в интервюто за Ройтерс, че двете страни ще обявят сключване на ново споразумение за укрепване на американското военно присъствие в страната - с повече войски, командни и логистични способности. Това все още не е отделен голям "Форт Тръмп" - идеята за огромна военна база, лансирана от Варшава миналата година. При предишното си посещение в САЩ полският президент предложи да бъде изградена в неговата страна нова голяма военна база, носеща името на президента Доналд Тръмп, и дори обеща 2 млрд. долара финансиране за създаването й.

По източници на интернет портала "Дифенс уан" САЩ ще изпратят в Полша още 1000 военнослужещи, в момента там има 4000 американски военни. 

"Днес говорим за засилване на това присъствие и преминаването към втора фаза", казва Дуда в интервюто. "Става дума за увеличение както количествено, така и качествено." Остават нерешени разногласията кой точно и за какво ще плаща допълнителното военно присъствие. "Процентите са в процес на обсъждане и все още предмет на спор", каза полският президент, въпреки миналогодишните си обещания за финансиране.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини