Официално: 7,5 млн лв за подобрение качеството на атмосферния въздух в Димитровград

7 555 396.72 лв безвъзмездно финансиране за „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“ ще получи Димитровград по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

За това е бил уведомен днес кметът на общината Иво Димов от ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна следа“ 2014 – 2020.

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ ще бъде сключен на официална церемония в Министерството на околната среда и водите на 19.06.2019 г.

Изпълнението на проекта ще протече в два етапа, като първият е подготвителен за изпълнението на инвестиционните мерки. В него се включват дейности за подготовка на изпълнението на втория етап, които дейности са задължителни съгласно Насоките за кандидатстване по процедурата. Това са: информационни и образователни кампании за обществеността; подготовка на визия, включваща всички технически, финансови, правни, процедурни и административни елементи и правила за изпълнение на втория, инвестиционен етап на проекта; изготвяне на механизъм, чрез който бенефициентът ще осигури приоритетност на инвестициите в санирани сгради; изготвяне на механизъм, отчитащ приходи от предаването на заменените отоплителни устройства, на лица, регистрирани за третиране на отпадъци от черни и цветни метали съгласно Закона за управление на отпадъците; подготовка на документации за възлагане на обществени поръчки за избор на изпълнители; разработване на средни/пределни цени за единица продукт (подмяна с инсталация на пелети, газифициране и пр.) или за отопление на кубичен метър за различните алтернативни форми на отопление при подмяна на отоплително устройство на дърва и въглища; подготовка на формуляри за предварителни заявления и детайлни формуляри и подпомагане на гражданите при попълване и последваща обработка на заявленията на желаещите домакинства да участват в проекта; анализ на остойностяване на дейностите през втория етап на проекта, актуализиране бюджета и графика на проекта за втория етап и др.

Вторият етап на проекта е изпълнението на инвестиционните мерки. Това са дейности за подмяна (доставка и монтаж) на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво, с отоплителни устройства, отговарящи на специфични технически параметри за екодизайн съгласно европейското законодателство и използващи като гориво:

а)        газ;

б)        електричество, с изключение на електро съпротивителни отоплителни устройства и системи;

в)        пелети;

г)         друга дървесна биомаса или изкопаемо твърдо гориво (по изключение).

Към тази група дейности са допустими и дейности по изграждане на вътрешна сградна инсталация:

∙          Дейности за подмяна (доставка и монтаж) на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво с алтернативни източници на топлинна енергия, а именно:

а)        свързване или възстановяване на връзката към топлофикационна система - вкл. вертикални и хоризонтални щрангове, радиатори, термостати;

б)        свързване или възстановяване на връзката към газоразпределителна мрежа - вкл. газови уреди - котли и конвектори, с прилежащите им функционални части и сградната инсталация (по смисъла на чл. 132 от Наредба № 6 от 25 ноември 2004 г. за технически правила и нормативи за проектиране, изграждане и ползване на обектите и съоръженията за пренос, съхранение, разпределение и доставка на природен газ).

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини