Все повече деца, дори 8-годишни, с високо кръвно у нас

Все повече деца от училищна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. С данни за това заболяване се откриват дори деца между 7 и 8-годишна възраст. Това обяви кардиологът доц. Красимира Христова, директор на Регионалния офис за Източна Европа на Световната лига по хипертония, цитирана от Дарик.

По думите й, най-засегнати са тийнейджърите, а всеки един на десет българи до 25 години страда от артериална хипертония.

"Над 2 милиона са хипертониците в България. Все повече млади пациенти се срещат в лекарските кабинети, именно поради диагнозата артериална хипертония. Обезпокоително е, че много деца от училищна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. Не в тези високи стойности, които срещаме при възрастни пациенти, но артериално налягане 140 на 90 за дете е прекалено висока стойност", обясни доц. Христова.

Като причини тя посочи - наднормено тегло, начин на живот, дългото време пред компютрите.

"По отношение на заболяването сред децата се среща включително в ранна училищна възраст - между 7 и 8 години. Най-засегнати са популацията в тийнеджърска възраст заради начина на живот, досег със забранените неща, те са факт и допринасят за покачването на артериалното налягане", подчерта още лекарката.

Препоръките й да не се стига до подобни тревожни тенденции са повече движение, спорт, повече време на открито пространство, здравословна храна, наличие на ниско съдържание на сол в храната и редукция на телесното ниво.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Гергана
    2 0
    11:35, 6 юни 2019
    Всичко идва от храната. Това което се предлага по магазините не е храна, а отрова. Цялата Менделеева таблица е вътре. В колбасите например има около 40 процента месо, другото е соя, геномодифицирани нишестета, натриев и мононатриев глутамат, които са много вредни за човешкото здраве.
    Чудя се защо държавата и български държавен стандарт допускат в храните да се слагат такива химии, които е доказано, че вредят на човешкото здраве. Кроасаните, чипсовете, безалкохолните напитки, шоколадовите изделия също са много вредни особено за децата. Пазете здравето си, че загубите ли го губите всичко.

Случаен виц

Последни новини