Холандия не омеква за Шенген. Преглед на печата

24 часа

Холандия не омеква за Шенген

Холандия продължава да отстоява твърда позиция срещу приемането на България в шенгенското пространство, стана ясно след посещението на външния министър Стеф Блок в София.

"Впечатлен съм от охраната на границата, но има още една част, свързана с граничния контрол. Как се справя правителството с корупцията, контрола на трафика на хора и има ли допълнителни системи за това. Нужен е допълнителен напредък в борбата с корупцията и по-стриктна система", заяви той на обща пресконференция с българската си колежка Екатерина Захариева в Министерския съвет.

България от години е изпълнила техническите изисквания за членство в зоната за свободно пътуване и усилията на правителството са да се присъединим поне частично - само по въздух и вода.

Сега

България получи два европейски шамара едновременно заради корупцията

"Ние разбираме това желание, но се надявам, че и вие ще разберете, че и холандският народ трябва да е уверен, че ще има изключително силен и безкомпромисен контрол на външните граници, преди да приеме България в Шенген. Впечатлен съм от постигнатия прогрес. Министър-председателят (Бойко Борисов - бел. ред.) ми показа многобройни снимки от оградата по границата, но има още една част, свързана с граничния контрол - как се справя правителството с корупцията, какъв е подходът към трафика на хора, има ли допълнителни системи, които са внедрени за борба с трафика на хора и корупцията. В тези области смятам, че има нужда от допълнителен напредък. Трябва да има по-стриктна система в това отношение", заяви холандският министър на пресконференция след срещата си със своята колежка Екатерина Захариева.

Труд

Химията срещу млякото в сирене, масло, кашкавал и кисело мляко

Химията все повече превзема сиренето, кашкавала, киселото мляко и маслото за сметка на прясното мляко. Това показват официални данни на земеделското министерство, според които изкупеното от мандрите сурово мляко е далеч по-малко от нужното, за да се произведат обявените от тях количества млечни продукти. През 2018 г. у нас в преработвателните предприятия са постъпили близо 630 хиляди тона краве мляко.

В същото време са произведени почти 77 000 тона прясно мляко, 161 000 тона кисели млека, близо 67 000 тона сирене от краве мляко, 1100 тона масло и 2750 тона сметана. Данни за произведения кашкавал обаче няма в министерство на земеделието. В статистика отделно е посочено официалното количество сирене с растителни мазнини.

Монитор

Школата в центъра изсмукват първолаците от квартала

Централните училища изсмукват първолаците и оставят кварталните полупразни. Родителите се борят да запишат децата си далече от дома им, привлечени от екзотични езици и реноме на съответното учебно заведение въпреки районирането и предимството, което дава уседналостта при кандидатстване в школо.

В същото време има училища, които ще сформират класове с първолаци с далеч над необходимия за района брой. В 24 СУ "Пейо К. Яворов" в район "Подуяне" се стягат за една паралелка, а децата, приети в школото, чийто възпитаник например е шефът на БФС Борислав Михайлов, са само 4. От учебното заведение обясниха, че около тях има училища "акули", които откриват 7-8 паралелки и обират всички хлапета. От 24-то изтъкнаха като проблем и възможността ученици от квартала да кандидатстват и в чужди райони. Нещата ще бъдат по този начин, докато има училища, които изсмукват децата от квартала.

Стандарт

Пак напрежение в малката коалиция

Нови скандали и тежки обвинения в изборни манипулации сред "Обединените патриоти". Според "Атака" ВМРО си купили мястото във властта за 3 милиарда лева. Волен Сидеров визира парите, които България евентуално ще даде за изтребителите F16 от САЩ.

От ВМРО вече обявиха, че искат ревизия на управленското споразумение. Отговорът от "Атака" не закъсня. Волен Сидеров заяви, че ако има ревизия, тя трябва да започне от Министерството на отбраната.

Капитал дейли

ЕК към България: Обърнете повече внимание на прането на пари и корупцията

За България те са в няколко области - финансов сектор, пазар на труда, публични финанси и политика спрямо инвестициите. Последната препоръка се появява за първи път и под различна форма се намира в докладите на всички държави. Идеята на Брюксел е да се установи по-тясна връзка между европейските фондове и Европейския семестър и да може да се осигури механизъм за контрол на разходването на евросредствата. За България като една от най-слабо развитите държави в съюза палитрата от сектори, в които й се препоръчва да насочва инвестициите, е пределно широка.

Дума

БСП внася законопроекти срещу неравенствата и бедността

Няколко законопректа, свързани с борбата срещу неравенството и бедността ще внесе в парламента групата на "БСП за България". Време е за сериозен разговор за приоритети. За нас това са политиките срещу демографската катастрофа, за повишаване на доходите и срещу неравенствата. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. От левицата няколко пъти имаха предложения, свързани с преизчисляване на пенсиите, стимулиране на младите семейства и намаляване на ДДС върху хляба и лекарствата. Проектите им бяха отхвърлени или изобщо не стигат до разглеждане в комисии. Сега социалистите отново представят идеите си и се надяват да срещнат повече разбиране и желание за съвместна работа от депутатите от различните групи.

Нинова подчерта, че е много вероятно да я обвинят в популизъм. Вчера чух от бивш член на БКП - Бойко Борисов, че социалистите много обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си, не са негови. Те са чужди, защото са на целия български народ, коментира лидерът на левицата.

Да оставим лакърдиите на премиера и да седнем с истински аргументи да намерим решението на проблемите с неравенствата, бедността и демографията, призова още веднъж Нинова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иван
    1 0
    11:41, 6 юни 2019
    Докато долната мутра Борисов не се махне , нищо не заслужава тази държава! Заслужава мачкане и подигравка ! Да фа ева в избирателите .
Последни новини