Световната здравна организация прекласифицира прегарянето като професионален синдром

„Прегарянето“ на работното място се превърна в такъв сериозен здравен проблем в модерната епоха, че сега е прекласифицирано от Световната здравна организация.

В рамките на масово използваното ръководство на агенцията, известно като Международна класификация на болестите (ICD), официално ще бъде включено прегарянето, не като медицинско състояние (както някои първоначални доклади сочеха неправилно), а като „професионален синдром“.

Промените от последното издание са сравнително малки, но експертите се надяват, че актуализациите ще му придадат легитимност на тревожен и неразбран проблем.

Включено за първи път в десетото издание на ICD, прегарянето първоначално беше обяснено като „състояние на жизнено изтощение“. Новата дефиниция на международната агенция е малко по-детайлна.

Опирайки се на нарастващ обем изследвания, единадесетото издание определя, че този синдром се дължи единствено на "хроничен стрес на работното място" и "не трябва да се прилага за описване на случаи в други области на живота".

Бърнаут е описан в раздел "ментално здраве" като проблем, свързан със заетостта. Технически не се счита за болест, но въпреки това може да има сериозни медицински последици.

Ето как СЗО характеризира прегарянето: „чувство на изчерпване на енергията или изтощение; увеличаване на менталната дистанция с работата или чувство на негативизъм или цинизъм, свързани с работата; и намалена професионална ефективност“.

Параметрите на бърнаута се нуждаят от изясняване и тези нови международни стандарти могат значително да подобрят диагностиката и лечението. Понастоящем няма точен и универсален начин да се различат симптомите на прегаряне от симптомите на други психични заболявания, като например депресията.

В световен мащаб е изключително трудно лекарите да разпознаят синдрома, въпреки че в някои професии причинява епидемии.

Проучване в Обединеното кралство, например, установи, че близо 30% от директорите по човешки ресурси смятат, че прегарянето е широко разпространено в тяхната организация. Неотдавнашен доклад от Харвард обяви прегарянето сред лекарите в САЩ за криза в общественото здравеопазване, която потенциално струва на икономиката 4,6 млрд. долара годишно.

В определени професии, ориентирани към хората, е норма да бъдеш самоотвержен и да работиш за другите, но не след дълго тези изисквания за алтруизъм започват да действат с обратен знак. Това далеч не може да се обясни с мързел, показват собствените изследвания на СЗО,  прегарянето се случва, когато изискваното в работата значително надхвърля наградите, признанието и времето за релаксация.

В резултат на това работниците, които са прегорели, често чувстват, че техните амбиции, идеализъм и чувство за ценност бавно са задушавани. Загубите от този синдром не са просто финансови, а могат да окажат голямо влияние върху общественото здраве.

Някои изследвания показват, че дълбокото емоционално изтощение и негативизма, предизвикана от бърнаут, всъщност могат да променят мозъка на работника, ки да им бъде по-трудно да се справят със стреса в бъдеще. Невровизуалните изследвания дори откриват прилики между мозъците на хора, които страдат от ранна травма, и тези, които са получили бърнаут в зряла възраст.

Въпреки че тези промени не винаги са постоянни, те оказват неблагоприятно въздействие върху дългосрочното здраве на работника. Голямо проучване на близо 9 000 работещи възрастни установи, че прегарянето на работното място е значителен рисков фактор за коронарна болест на сърцето.

Други проучвания откриват сходни модели за висок холестерол, диабет тип 2, хоспитализация поради сърдечно-съдови заболявания, мускулно-скелетна болка, продължителна умора, главоболие, стомашно-чревни проблеми, респираторни проблеми, тежки наранявания и дори смъртност преди 45-годишна възраст.

А това са само физическите ефекти. Психологическите ефекти от бърнаут включват безсъние, депресия, употреба на психотропни и антидепресантни лекарства, хоспитализация за психични разстройства и със симптоми на психични заболявания.

Единадесетото издание на Международната класификация на болестите ще влезе в сила едва през януари 2022 г., но специалистите се надяват, че бърнаут ще бъде признат за сериозен здравен проблем много преди това.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини