По 180 лева се предлагали очилата менте в интернет

Над 53 000 чифта опасни слънчеви очила задържа ГДБОП при акция вчера. Те са били предназначени за продажба по сергии по морето през предстоящия летен сезон.

Пред bTV началникът на Отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев обясни, че фалшификатите могат да навредят на здравето, тъй като нямат съответните UV защити и не са произведени по стандартите. Освен това нарушават правата върху търговската марка на над 50 световноизвестни марки и ощетяват фиска на държавата, тъй като в търговията с нелегални стоки не се плащат данъци.

По негова информация един чифт, внесен от Китай, струва на вносителя 6-8 лева, а по сайтовете същите артикули се продават по 120-180 лева.

Колев посочи, че срещу вносителите на стоките ментета са образувани досъдебни производства и подлежат на санкция. Той уточни, че става въпрос за хора с криминални регистрации от 2011 г., които са действали по същата схема и преди, което било доказателство, че този бизнес е печеливш.

По данни на Колев от началото на 2019 г. са затворени над 54 сайта, които предлагат фалшификати - очила, парфюми, спортни стоки и др.

Относно случаите на сексуално насилие над деца той посочи, че за последните 2 месеца са задържани 10 педофили, а от началото на годината са заловени 25 сексуални насилници над деца. Колев обясни, че най-често те стигат до жертвите си чрез фалшиви профили във Фейсбук. Най-уязвими са децата между 7 и 12 години, които са без достатъчен родителски контрол. Той бе категоричен, че за да се предотвратят подобни случаи, родителите трябва да знаят с кого се сприятеляват децата им в социалните мрежи, а самите деца не трябва да предоставят информация за себе си.

Родителите трябва ежедневно да разговарят с децата си. От нашето наблюдение, едва когато детето е станало жертва на сексуално насилие, се обръща към родителите, каза Колев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини