Свободна Европа: Лъжеинвеститори си останаха български граждани, въпреки заканите на ДАНС

Почти четири месеца след като от ДАНС сами подеха инициативата да бъде отнето гражданството на осем души, получили български документи срещу обещание за инвестиции, което така и не са изпълнили, все още нищо не е направено. В агенцията са преценили, че сега не е времето натурализацията да бъде отнемана, се казва в публикация на радио "Свободна Европа".

Затова седмица след като депозираха окончателното си становище, с което препоръчват отнемане на документите, от ДАНС са размислили и са решили да направят повторна проверка. Целта е контраразузнаването да се увери отново в собственото си заключение, че натурализацията на осмина руснаци и пакистанци трябва да бъде отнета. Или да прецени, че това няма нужда да се прави. Посочва се, че информацията е от два независими източника - от министерствата на правосъдието и на вътрешните работи.

 

За какво става дума

Става въпрос за осем души - двама от руски и шестима от пакистански произход, които са натурализирани като граждани на България срещу обещание за инвестиции, които обаче не са извършени. Осемте души бяха установени в рамките на проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. Повод за нея стана скандалът с "продаване" на гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и разследването срещу бившия й директор Петър Харалампиев. Прокуратурата твърди за него, че е изградил огромна корупционна мрежа за продажба на български паспорти.

Проверката обхвана 40 000 души. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви резултатите преди почти четири месеца пред двете ресорни парламентарни комисии - вътрешната и специално създадената за проучване на случаите за раздаване на гражданство.

"Ще бъдат предприети съответните законови действия, за да бъде коригирано това, което е направено - ще бъде отнето българското гражданство", заяви тогава Георгиев пред журналисти.

Поетите ангажименти

Проверка на Свободна Европа е установила, че процедурата за отнемане на гражданство, която по закон би трябвало да отнеме три месеца, към 14 май изобщо не беше започнала.

След поредица въпроси - официални и неофициални, от МП изпратиха писмено становище, с което признаха, че отнемането на натурализацията не е приключило. Причината: въпреки че ДАНС се е похвалила още през зимата с намеренията си да отнеме документите, институцията не беше изпратила задължителните по закон становища.

В крайна сметка - след въпроси и към тях, и към МП, на 15 май от контраразузнаването си спомниха за поетия от тях ангажимент и депозираха необходимите документи, с които препоръчват отнемане на гражданствата на лъжеинвеститорите.

В резултат МП, отново в писмено становище, поеха ангажимент, че след като вече имат всички становища, случаите на двамата руснаци и шестимата пакистанци ще бъдат разгледани на заседание на съвета по гражданството на 23 май.

Подобно нещо обаче не се е случило. Седмица след като ДАНС (на 15 май) са констатирали в свое становище, че българските документи трябва да се отнемат, по време на заседанието на съвета по гражданството, от агенцията за национална сигурност, са съобщили, че процедурата не може да бъде придвижена към завършване (това става с указ на вицепрезидента, след решение на съвета, взето на база документи от службите - бел.авт).

Представителите на ДАНС са поискали да проверят собствената си проверка от преди седмица, която пък е направена на база тяхна проверка от преди три месеца, която бе съпътствана с публични обяснения от страна на шефа на ДАНС Димитър Георгиев. След като той се похвали пред комисиите в парламента и медиите как агенцията е разкрила схема за получаване на българско гражданство със заобикаляне на закона, управляващите дори заговориха, че ще отменят възможността чужденец да се сдобие с натурализация срещу обещание за инвестиции.

От МП предполагат, че контраразузнаването се опитва да саботира собствените си разкрития, за да не отнеме гражданството на руснаците и пакистанците. Сходни подозрения имат и в МВР.

На поредица официални въпроси какво се е случило на съвета по гражданството на 23 май, от пресцентъра на Министерството на правосъдието отговориха лаконично, че въпросът се придвижва. Как точно, не стана ясно, заключава "Свободна Европа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини