Странни проблясъци на Луната, учените нямат обяснение

На Луната биват наблюдавани странни проблясъци, а учените не знаят защо.

Части от повърхността биват осветявани множество пъти на седмица, понякога проблясъците са бързи, а друг път продължават часове. В трети случаи, части от повърхността мистериозно потъмняват.

Учените все още не могат да дадат обяснение за случващото се, макар явлението да се наблюдава от десетилетия и да е било описано в научни трудове още през 50-те.

Изследователите наричат проблясъците “преходни лунни явления”. Един доклад от 70-те, описващ излъчената светлина като обикновено червеникава или розова, твърди, че явлението се простира на цели мили по повърхността и продължава средно 20 минути, но понякога цели часове.

Учените имат редица хипотези – като сблъсък на Луната с метеорит, слънчев вятър, взаимодействащ с лунния прах, или движение на лунната повърхност, при което се освобождават газове, отразяващи слънчева светлина към Земята. Засега обаче липсва официално обяснение.

Изследователите са решени да разберат, какво се случва на Луната.

За целта ще им се наложи да наблюдават повърхността систематично и продължително.

Един от тези учени е Хакан Кайал – професор по космически технологии от Вюрцбургския университет в Германия.

Неговият екип построил телескоп в Испания, въведен в експлоатация по-рано през годината. Той използва две камери за наблюдение на Луната през нощта, а когато и двете регистрират проблясъци, телескопът заснема изображения и видеа и предупреждава Кайал и екипа му, че са нужни по-нататъшни наблюдения.

Екипът се надява да сподели резултатите с Европейската космическа агенция с цел каталогизиране на събитията, което ще им помогне да разберат какво се случва на лунната повърхност.

Тази информация може да се окаже ключова, защото САЩ, Китай и Индия се надяват да се отправят към Луната и да останат там.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини