Австрийският канцлер Себастиан Курц получи вот на недоверие

Австрийският канцлер получи вот на недоверие само ден след като десноцентристката му партия отпразнува триумфална нощ на европейските избори. Опозиционните политици обявиха, че са загубили вяра в неговата работа при корупционния скандал с бившия му коалиционен партньор, съобщи The Guardian.

Вотът на недоверие бе подкрепен от Социалдемократическата партия на Австрия (52 депутати), Австрийската партия на свободата (51 депутати) и партията JETZT (7 депутати).

Курц и правителството формално остават на власт, докато президентът Александер Ван дер Белен не ги освободи от техните задължения. След това Ван дер Беллен ще назначи нов ръководител на правителството и неговите членове.

Вот на недоверие към Курц беше внесен от опозицията на фона на правителствената криза в страната, в резултат на публикувания скандален видеозапис с участието на бившия вицепрезидент и лидер на Австрийската партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе.

Щрахе подаде оставка, Курц отказа да продължи да работи в правителствената коалиция с АПС и обяви предсрочни парламентарни избори. Курц назначи представители на своята партия и експерти на местата на освободените министри от АПС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини