„Смутни времена”: Европейските вестници за изборите

Много вестници в Европа се съсредоточиха върху силното представяне на крайнодесните партии на изборите за Европейски парламент, пише "Гардиън".

Във Франция, където "Национален сбор" на Марин льо Пен победи центристите на президента Еманюел Макрон, "Монд" пише: "Крайнодесните са първи във Франция, Италия и Великобритания". "Фигаро" акцентира: "Макрон организира дуел с Льо Пен", след като групата на президента спечели 22,5% в сравнение с 23,5% за партията на Льо Пен.

В Германия вестник "Зюддойче цайтунг" излиза със заглавие "Зелените са втората най-голяма партия за първи път" в държавата, като в същото време се обръща внимание на изгубените гласове от християндемократите и социалдемократите. Партиите са изправени пред "смутни времена", допълва изданието.

Обръща се внимание на по-голямата картина и тенденцията в Европа. Как популистите и националистите затвърждават позициите си на върха в Полша, Италия и Великобритания. Основният резултат от изборите, пише германският вестник, е "загуба за центристките партии, успех за евроскептиците и увеличена избирателна активност".

След още едно силно представяне на избори от крайнодесните популисти в Италия, "Кориере дела Сера" пише: "Евроскептиците се разрастват, но остават в опозиция". В материала си вестникът предупреждава, че опасността за центристките партии е да си мислят, че няма причина за реформи, защото партиите "срещу елита" не са успели да постигнат пробив.

De Telegraaf, най-продаваният в Холандия вестник, отделя внимание на спечелените от лявоцентристите PDVA места за сметка на кряйнодесните популисти PVV и социалистите SP. Вестникът обръща внимание и на триумфа на Льо Пен и на Найджъл Фараж.

Не всички издания отделят централно място на популистите. Във Франция левият вестник Libération се концентрира върху силното представяне на Зелените в Западна Европа.

"Възходът на Зелените", пише вестникът.

Испанските вестници "Паис" и ABC публикуваха снимки с лидерите на Народната партия, които празнуват победата на местните избори в Мадрид.

"Испания обяви, че не дава цялата власт на Санчизмо", пише ABC, като има предвид премиера Педро Санчес.

ABC коментира и резултата от евровота на Стария континент: "Народната партия и социалистите отблъснаха настъплението на популизма".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини