Девойка с проблеми завърши гимназия, след 4 години с анцуг облече рокля за бала

    Професионалната гимназия по електротехника „А. С. Попов“ в Девин показа как може едно българско училище в пограничен район и ограничен бюджет, да се погрижи за учениците си в неравностойно положение. Ръководството на учебното заведение в решава да отпусна средства и да осигури топъл обяд през цялата учебна година на пет социално слаби свои ученици. За абитуриентския бал тази година, отново със средства от учебното заведение, три деца получиха тоалет и нужното, за да имат празник. Тримата ученици са от различни села на Община Девин и всеки ден пътуват с училищния автобус до Девин. Асен Дипчиков е от село Ляска, Емилия Кехайова е от Брезе и имат само един родител. Даниела е дете със специални образователни потребности, семейството ѝ е много затруднено финансово.

    Момичето обаче е истински боец, въпреки менталните затруднения, тя завършва 12 клас и се яви на двете матури. „За 4 години детето няма нито едно отсъствие, всеки ден пътуваше от Лясково с автобус и се връщаше вечер обратно. За 4-те години тя идваше на училище с един анцуг и якенце, но завърши училището ни с успех малко под 3.50, а сега чака резултатите от матурата.“ Това разказа за СмолянБГвести дерикторът на учебното заведение г-жа Белберова, която не крие, че упоритостта на Даниела е пример за съучениците ѝ в класа, до един момчета.

    „Всеки в училището я познава. Тя не е просто един ученик със СОП. За съучениците си тя е тиха, кротка, добродушна, а за учителите – момичето, което стои на първия чин и винаги записва всяка дума от урока, момичето, което винаги с блага усмивка изразява готовност да поправи грешките си. И с цялата си нежност тя устоя да завърши четиригодишен курс на обучение в една тежка и трудна специалност – „Компютърна техника и технологии“. Единственото момиче в група, която се състои само от момчета. “, казва за нея Севда Моллова, старши учител в професионалната гимназия. Благодарение на учителите и учениците в Професионалнат агимназия, както и усърдната работа на ресурсния учител Снежана Бечева и психолога Емилия Янева – Георгиева, Даиела завършва 12-ти клас, а на 15 май тази година тя беше на тържеството за изпращане на 40-ти випуск, част от който е девойката.

    Преподавателите на Даниела решават, че не искат тя да бъде мълчалива и тъжна, както през четирите години в училище и решават, че ще направят абитуриентския бал на Дани поне малко празничен. Купуват дрехи, водят я на фризьор, козметик, за да бъде усмихната и щастлива, като всички свои съученици на този ден. Далеч извън професионалните им задължения преподавателката Бечева и психологът Янева –Георгиева купуват тоалета, водят девойката на маникюрист и фризьор със собствени средства, помагат ѝ да си купи дрехи и обувки и за балната вечер, със скромната сума отпусната като помощ от училището. Психологът Георгиева осигурява и превоз до Пампорово, където ще се веселят абитуриентите, за да се чувства тя добре, както на тържеството в училище, така и в предстоящата паметна вечер, която Даниела ще преживее на 24 май 2019г.

    Целият колектив на гимназията в Девин са щастливи, че тъгата от лицето на Даниела изчезва, поне в празничните дни за нейното завършване. „Знаем, че животът след училище не е лесен, затова ѝ желаем попътен вятър и когато се сблъсква с трудности, и несгоди – винаги ще може да потърси помощ, и подкрепа от всички нас.“, казва старши учител Моллова.

    Така родопската гимназия по електротехника с основание се гордее с възпитаниците си-част от тях специалисти, участващи в развитието на индустрията в България, Европа, Америка дори и Япония. И освен самочувствие от биографията на успелите, учителите там влагат емоция и грижа и в съдбата на ощетените от съдбата свои възпитаници.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини