Китайски фабрики бълват тонове забранен химикал, разрушаващ озоновия слой, твърдят учени

Фабрики в източната част на Китай са отделили хиляди тонове забранено вещество, рушащо озоновия слой в атмосферата. Това се твърди в ново изследване, публикувано в Nature .

Между 40 и 60 на сто от газовете, произведени от 2013 г. насам, може да са резултат от работата на фабрики в провинциите Хъбей и Шандун, продължават изследователи от австралийския изследователски център Commonwealth and Scientific and Industrial Research Organization и Бристълския университет във Великобритания.

Изучаването на атмосферните данни от Южна Корея и Япония е показало, че емисиите на трихлорофлуорометан (CFC-11) от източната част на Китай били около 7 млн. килограма годишно повече, отколкото между 2008 и 2012 г.

Само в тези две провинции на Китай скокът в отделянето на емисиите CFC-11 e със 110 процента. "От данните... не получаваме информация как се използва CFC-11 или къде е произведен. Напълно възможно е да е от друг регион, друга чат на Китай или дори друга страна и да е бил транспортиран до мястото, където правят изолация, където част от него да е била отделена в атмосферата", казва за Би Би Си изследователят Мат Ригби.

Какво е трихлорофлуорометан

Някога използван за изолация, в хладилници и климатици, днес CFC-11 e сред забранените от Протокола от Монреал, подписан през 1982 г. (Китай е страна по него от 1991 г.). Сред целите бе отделянето на CFC-11 да бъде сведено до нулеви стойности през 2010 г.

Макар то да намаляваше до 2012 г., след тази година спадът в обема на емисиите се забави с около 50%. Така учени установиха, че CFC-11 все още се използва, въпреки че при отделяне в атмосферата руши озоновия слой, които пази от ултравиолетова светлина.

Миналата година публикация на базираната в Лондон Агенция за разследвания, свързани с околната среда, обяви, че десетки китайски компании все още използват трихлорофлуорометан за производство на полиуретанова пяна.

Тогава Китай започна кампания за инспекция на 3600 компании, произвеждащи пяната в страната, и обеща, че ще накаже всички нарушители на протокола. През март страната обяви, че е затворила две съоръжения, отделящи CFC-11.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини