Сега е времето за див чесън - ползи, активни съставки и рецепта

    Май е най-подходящото време за консумация на див чесън. Билката, наричана още леворда или сибирски лук, се предлага по пазарите през този месец. Макар да е непозната все още за много хора у нас, тя е чудесна добавка за салатите.

    Растението се яде на момента, защото съдържа много полезни вещества, които се губят, ако бъде изсушено и използвано по-късно.

    Дивият чесън е богат на витамините С и Е, желязо и алицин. Освен това в него има серни съединения, магнезий, желязо и манган. Те са известни със своето антибактериално действие. Тяхното количество е доста по-голямо в сравнение с това в обикновения чесън.

    Доказано е, че в 1 кг листа от див чесън има близо 1500 мг магнезий, което го прави предпочитана добавка от хора, които са на диета и спортуват активно.

    Растението съдържа и редица мастни киселини като линолова, палмитинова, олеинова, палмитолетинова, стеаринова, алфа-линоленова, миристинова. Те са изключително полезни за организма, защото пречистват от токсини и подпомагат множество процеси, сред които този на топене на мазнини в тялото.

    Левордата може да се комбинира с други зеленчуци, също така и със зърнени храни. От нея се правят различни сосове със сметана. Освен това билката се използва и за направата на песто.

    Как се прави песто от див чесън?

    Необходими продукти:

    – пресни листа от растението 
    – захар 
    – зехтин 
    – морска сол

    Начин на приготвяне:

    Обърквате добре 2-3 супени лъжици зехтин със 2 чаени лъжици захар и сол на вкус. Измивате добре листата, накъсвате ги на по-малки парчета и ги добавяте към тях. Намачквате всичко с пасатор до добиване на желаната консистенция.

    Накрая поставяте сместа в подходящ буркан и допълвате със зехтин. Съхранявайте пестото в хладилник, за да бъде свежо за по-дълго време.

    Източник: tialoto.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини