Правителството на Южна Корея преминава към Linux

Министерството на вътрешните работи и безопасността на Южна Корея обяви, че всички компютри, използвани в правителствените учреждения и офиси, в най-кратки срокове ще преминат към Linux. Досега се използваше операционната система Windows.

Уеб изданието KoreaHerald допълва, че първоначалните тестове на компютрите с Linux ще бъдат проведени от органите на Министерството на вътрешните работи. Ако не бъдат открити проблеми с информационната безопасност, ще се реши коя точно Linux дистрибуция да бъде използвана от всички държавни органи на Южна Корея.

Решението е взето на фона на опасенията относно цената на поддръжката на ОС Windows. Безплатната техническа поддръжка на Microsoft приключва през месец януари 2020 година. Според изчисленията на корейските експерти, преходът към Linux и закупуването на нова компютърна техника ще струва около 780 милиарда корейски вони или приблизително $655 милиона. Изглежда, че за Южна Корея този вариант е по-изгоден.

Сега започва детайлна проверка на информационната безопасност на Linux, както и на съвместимостта с уеб сайтовете и различния софтуер, досега използван в средата на ОС Windows. Правителството на Южна Корея счита, че миграцията към операционна система с отворен код съществено ще намали разходите на държавата, необходими за обслужването на съответната инфраструктура. Освен това, по този начин ще се избегне зависимостта от използването на само една операционна система.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини