Падна правителството на Австрия

Вечерта в събота канцлерът Себастиан Курц поиска провеждането на предсрочни избори на пресконференция, отлагана няколко пъти през деня.

"Предложих на федералния президент да бъдат произведени предсрочни парламентарни избори в Австрия и това да се случи колкото се може по-скоро“, заяви Курц.

Оставката е резултат от аферата "Ибиса": в петък две германски медии излъчиха тайни видеозаписи, показващи вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе в компанията на мнима племенница на руски олигарх, на която обещава строителни проекти в замяна на дарения на неговата формация - крайнодясната Партия на свободата. Съветва я и да купи вестник, говори и за внедряване на благосклонни журналисти, които да лобират за него. След изтичането на записа от испанския остров Ибиса (2017) днес Щрахе подаде оставка и като вицеканцлер, и като лидер на Партия на свободата, но това не спаси кабинета. Избухнаха протести с искане за оставката на цялото правителство. Той обвини за думите си алкохола, който го накарал да се държи като "тийнейджър". Каза също, че е бил "глупав" и "безотговорен" и че напуска, за да не навреди още на правителството.

Австрийската народната партия на Курц управляваше заедно с крайнодясната Партия на свободата на Щрахе. Оттук нататък, заяви канцлерът в оставка, работата в коалиционното правителство с Партия на свободата се прекратява.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини