В Есекс откриха "британската гробница на Тутанкамон"

    Археолози откриха в Есекс кралска гробница, която заради нейната значимост учените наричат "британската гробница на Тутанкамон". 

    Гробницата е открита случайно от работници още през 2003 г. по време на ремонт на път в района Притълуел, близо до Саутенд.

    С разкопките се е захванала група археолози от Лондонския археологически музей (Mola). За свое учудване те открили напълно запазена погребална камера с размер 4 кв. м и дълбочина 1,5 м.

    В гробницата са открити фрагменти от зъбен емайл, които според експертите са на англосаксонски принц, живял през VI век.

    Учените обясняват, че това е най-древната открита християнска гробница на англосаксонска кралска особа. 

    В гробницата са открити около 40 редки артефакта, сред които лира, дървена кутия, която според учените е единственият образец на живопис върху дърво от англосаксонския период. Открити са още златни монети, дървен съд за пиене с позлатено гърло, декоративни стъклени чаши и стомна, които вероятно са донесени от Сирия. 

    Всички тези вещи са поставени в гробницата в рамките на погребалния ритуал, което свидетелства за това, че в нея действително е погребана кралска особа. 

    Първоначално е направено предположение, че гробницата може да е направена през 604 - 616 г. за саксонския крал на Есекс Сиберт, но тестове са показали, че тя вероятно е от времето между 575 и 605 г. - поне 11 години преди смъртта на Сиберт. 

    Сега учените смятат, че най-вероятно това е гробницата на брата на Сиберт Сакса. 

    Източник: nauka.offnews

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини