Президентите на 21 страни призовават за единна Европа след изборите за ЕП

Държавните глави на 21 държави членки на ЕС, сред които и президентът Румен Радев, подписаха съвместна декларация с призив към европейските избиратели да определят със своя глас бъдещия път на обединена Европа.

Декларацията подчертава значимостта на съхраняването на Европейския съюз, неговата сила и интеграция.

Документът е подписан от лидерите на България, Чехия, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Унгария, Малта, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Финландия.

Европейската интеграция и единство са от изключително значение и само една силна общност е способна да се изправи пред съвременните предизвикателства, надхвърлящи националните граници, пише в декларацията.

Президентите се обединяват около това, че Европа ще се справи успешно с глобалните рискове и ще продължи по пътя на икономическото и социално сближаване и развитие единствено при наличието на равнопоставеност в партньорството и съвместни действия.

"Не можем и не трябва да приемаме мира и свободата, просперитета и благосъстоянието за даденост. Необходимо е всички да останем активно ангажирани с голямата идея за мирна и интегрирана Европа", се казва още в документа.

Държавните глави посочват, че през последните месеци Европейският съюз повече от всякога е изправен пред безпрецедентни рискове и отстъпление от интеграционните процеси. В документа се подчертава, че както европейските граждани, така и държавите членки имат нужда от силен Европейски съюз, с общи институции, който е готов да възприема критично резултатите от своята дейност и е способен да се реформира.

"Европа се нуждае от оживен политически дебат за най-добрия път напред към бъдещето, използвайки зададената основа в Римската декларация от 25 март 2017 г.", подчертават президентите.

Съюзът е способен да възприеме широк обхват от мнения и идеи. Не трябва обаче да има връщане към Европа, в която държавите вече не са равнопоставени партньори, а опоненти, акцентират още в декларацията президентите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини