Откриха доказателства за съществуването на библейски цар

Изображение 1 от 2

    Библейският цар Балак, ключов персонаж в книгата "Числа" от Стария завет, може би е бил историческа фигура, според нов прочит на базалтова стела на 3 хиляди години, съобщава phys.org.

    Името в ред 31 на стелата, което по-рано се смяташе, че се чете „Дом на Давид“, вместо това може да се прочете като  „Балак“, цар на Моав, споменат в библейската история за Валаам (Числа 22-24), според авторите - археологът проф. Израел Финкелщайн (Israel Finkelstein) и историците проф. Надав На'аман (Nadav Na'aman) и проф. Томас Рьомер (Thomas Römer) - на статия, публикувана в списание Tel Aviv: The Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University.

    Констатацията може да повлияе на резултатите от изследванията през последните 20 години.

    Стелата на цар Меша е открита преди 150 години в руините на библейският град Дибон в Моав (съвременна Йордания). Надписът на камъка разказва историята на териториалното разширение и мащабното строителство на цар Меша на Моав, който се споменава в Библията. 

     

    Потенциалните купувачи на стелата от Прусия, Франция и Англия водят дълги преговори с бедуините за придобиването на реликвата, по време на които между европейците и арабите възникна конфликт. Стелата е разбита на парчета от местното бедуинско племе, което се противопоставя на изпращането на стелата на съюзната на Османска Турция Германия. Те я разбиват на парчета като я нагряват и поливат със студена вода.

    Оттогава археолозите се опитват да съберат фрагментите заедно, някои части от нея липсват.

    Но има запазен отпечатък на надписа, направен преди счупването на стелата. Отпечатъкът от древния надпис от папие-маше под името "естампаж" е бил предаден на френския археолог Шарл Клермон-Гано (Charles Clermont-Ganneau) в Йерусалим. Отпечатъкът позволява на Клермон-Гано да сглоби фрагментите заедно.

    Камъкът, датиран от втората половина на 9-ти век пр.н.е., сега е в Лувъра. Това до днес е единственият, съхранил се артефакт, съдържащ текстове на моавитски език - близък до арамейския език и подобен на иврита.

    Авторите на изследването изучават нови снимки с висока резолюция на отпечатъка и на самата стела. Тези нови изображения ясно показват, че има три съгласни в името на монарха, споменат в ред 31, и че първата е еврейската буква "бет" (звукът 'б').

     

    Докато другите букви са ерозирани, най-вероятният кандидат за името на монарха е "Балак", казват авторите. Седалището на царя, упоменато в ред 31, е в Хоронаим, място, споменато четири пъти в Библията във връзка с моавската територия на юг от река Арнон. По този начин, Балак може да е "историческа личност като Валаам, който преди откриването на надписа „Дейр алла” се е смятал за „измислена” фигура", пишат авторите.

    Учените смятат, че Балак би могъл да е споменат като съперник на друг моавски цар, Меша, от чието име е направен надписът на стелата. Балак, който е ключов персонаж в библейската притча в Книгата "Числа" (глави 22-24), най-вероятно се конкурира с Меша за надмощие над моавите.

    Кой е цар Балак според библията?

    Библейският цар, Балак, живял в Хоронаим - това място се споменава в свещената книга четири пъти като моавската територия на юг от река Арнон, на източния бряг на Мъртво море. Неговата история датира от времето, когато евреите отиват в Обетованата земя.

    Когато евреите се отправили към Ханаан, тяхната репутация ги предшествала, а моавитците добре познавали чудесата, които съпътствали изселването на евреите от Египет. Цар Балак станал свидетел на завладяването на аморейците от евреите и не искал такава съдба за Моав. Когато евреите разположили стан на територията, която някога принадлежала на Моав, царят и моавските старейшини извикали от Месопотамия пророк Валаам.

     

    Валаам отишъл да се срещне с Балак и по време на пътуването си станал описания от библията инцидент с говорещото магаре - божието послание към Валаам, че той не трябва да проклина израилтяните. В крайна сметка, вместо да проклина израилтяните, Валаам ги благославя три пъти, което разгневява Балак.

    Освен споменаването в Библията и стелата, не са открити други доказателства за съществуването на Балак. Въпреки това, ако изследователите са прави и надписът в последния ред наистина означава името на царя, това драстично ще повлияе на резултатите от изследването на стелата през последните 20 години. Например, възможността цар Юда някога да е управлявала Моав и Балак да е историческа личност.

    Справка: Israel Finkelstein et al, Restoring Line 31 in the Mesha Stele: The 'House of David' or Biblical Balak?, Tel Aviv (2019). DOI: 10.1080/03344355.2019.1586378

    Източници:

    New reading of Mesha Stele could have far-reaching consequences for biblical history, Taylor & Francis, Phys.org

    Ancient 3,000-year-old tablet suggests Biblical king was real: Archaeologists find name of King Balak who persecuted Jews after they escaped from Egypt on 9th century BC stone

    Източник: nauka.offnews

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини