Европейски избори 2019 г.

От 23 до 26 май 2019 г. хората в Европа ще изберат своите представители в Европейския парламент.

Чрез гласа си на европейските избори гражданите ще имат възможност да определят 705-те депутати, които ще представляват техните интереси на европейско ниво.

Последните европейски избори през 2014 г. бяха най-големите транснационални избори, провеждани някога по едно и също време.

Макар че изборите се провеждат едновременно във всички страни от ЕС, някои правила се различават в отделните страни. Например, денят на изборите в България по традиция е неделя, но в Холандия изборите се провеждат в четвъртък.

Предстоящите избори за евродепутати в България ще са на 26 май.

Ако живеете в друга държава от ЕС, следва да можете да гласувате за член на ЕП в тази държава, който да Ви представлява. Ако Вашата страна на произход позволява да се гласува от чужбина, можете да решите вместо за кандидатите в чужбина да гласувате за тези в собствената Ви страна. За да научите дали съществува такава възможност, проверете в посолството на Вашата страна. Разбира се, можете да гласувате само веднъж. Гласувате или във Вашата страна на произход, или в страната, където живеете сега, но не в двете.

Някои страни са наложили ограничения за възможността на свои граждани да гласуват от чужбина - България например допуска гласуване само ако сте живели в последните три месеца преди изборите в страна от ЕС.

Повече информация може да намерите на страницата на ЕП на български тук.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини