15 загинали, включително 6 деца, след престрелката с ислямисти в Шри Ланка

Телата на 15 души, включително шест деца, бяха открити на мястото на ожесточена престрелка на източния бряг на Шри Ланка, съобщи говорител на армията в събота, шест дни след като атентатори-самоубийци убиха над 250 души, пише News.bg, позовавайки се на "Ройтерс".

Престрелката между войници и ислямисти избухнаха в петък вечер в Сентамаруту в Ампара, на юг от град Батикалоа, място на един от взривовете на Великден.

Говорител на полицията съобщава, че трима заподозрени атентатори са сред 15-те загинали. В сградата, полицията открива телата на трима атентатори, три жени и шест деца. В двора на къщата полицията открива и телата на трима мъже, които по предварителни данни са извършили самодетонация. Служители на правоприлагащите органи, извършващи специалната операция за елиминиране на бойците не са ранени.

Едно дете, ранено в кръстосания огън е прието в болница. Военният говорител Сумит Атапату коментира, че след като армията се отправя към къщата, са задействани три експлозии и започва стрелба. "Армията отвърна и нахлуха в къщата, където се съхраняваше голям количество експлозиви", допълва той.

Той заяви, че ислямистите са заподозрени членове на местната ислямистка група National Towheed Jama'at (NTJ), която е обвинена за атаките миналата неделя.

В друга къща в същия район са намерени материали за производство на бомби, десетки железни пръчици и хиляди метални топки, съобщава армията

Правителството съобщи, че девет добре образовани атентатори са извършили нападенията на Великден, като осем от тях са идентифицирани, а един от тях е жена.

Полицията съобщи в петък, че се опитва да открие 140 души, които според тях са свързани с ДАЕШ, която пое отговорността за самоубийствените атентати. Полицията задържа най-малко 76 души, включително чужденци от Сирия и Египет. 20 са арестувани само през последните 24 часа.

ДАЕШ не предоставя доказателства в подкрепа на твърдението си, че стои зад атаките. Ако е вярно, това ще е едно от най-тежките нападения, извършени от групата извън Ирак и Сирия.

Екстремистката група публикува видео във вторник, в което са показани осем мъже, всички с изключение на един с покрити лица, стоящи под черен ислямистки флаг и обявяващи своята лоялност към Абу Бакр Ал-Багдади.

Мюсюлманите в Шри Ланка бяха призовани да се молят у дома си в петък, след като държавните разузнавателни служби предупредиха за евентуални бомбени атентати, на фона на опасения от ответно насилие.

Страховете от репресивно насилие вече са накарали мюсюлманските общности да избягат от домовете си сред бомбени заплахи, задържания и проверки.

Американското посолство в Шри Ланка призова гражданите си да избягват места за поклонение през уикенда, след като властите съобщиха, че може да има повече нападения срещу религиозни центрове.

Архиепископът на Коломбо кардинал Малкълм Ранджит коментира пред репортери, че е видял вътрешен документ за сигурност, предупреждаващ за още атаки срещу църкви.

Близо 10 000 войници са разположени в цялата държава, за да извършват претърсвания и да осигуряват сигурност за религиозните центрове, коментира армията.

Досега властите са фокусирали разследванията си върху международни връзки с две местни групи, които според тях са извършили атаките, NTJ и Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Длъжностни лица признават сериозен провал след предупреждения от разузнаването на Индия за евентуални атаки. Президентът Майтрипала Сирисена заяви в петък, че началниците на отбраната и полицията не са споделяли информация с него за предстоящите атаки.

Той обвини правителството на премиера Ранил Викремесингхе за отслабването на разузнавателната система, като се съсредоточи върху преследване на военни офицери за предполагаеми военни престъпления по време на десетилетната гражданска война с тамилските сепаратисти, която приключи през 2009 г.

Противопоставящите се фракции към Викремесингхе  и Сирисена често отказват да комуникират помежду си и се обвиняват за всичко. Атаките на Великден разкъсаха относителното спокойствие, което съществуваше в будистка Шри Ланка след гражданската война срещу предимно индуски етнически тамилски сепаратисти. Досега християните до голяма степен успяваха да избегнат най-тежките конфликти на острова.

Повечето от жертвите на Великден са от Шри Ланки, въпреки че властите са заявили, че са загинали най-малко 40 чужденци, много от тях туристи, закусващи в най-добрите хотели, когато избухват бомбите.

Загиналите са британски, американски, австралийски, турски, индийски, китайски, датски, холандски и португалски граждани.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини