Италианци разгадават ДНК шифъра на Леонардо

Двама италиански експерти ще проведат ДНК изследване върху два кичура коса, за които се твърди, че са принадлежали на Леонардо да Винчи.

Косата е открита в частна колекция в САЩ и ще бъде изложена за пръв път в музея във Вични – родния град на Леонардо да Вични, като част от честванията послучай 500-та годишнина от смъртта на художника.

През 2016 кураторите на музея във Винчи обявиха, че са идентифицирали прекъсната роднинска линия от полубрата на да Винчи – Доменико до 30 наследници, които живеят предимно в Тоскана.

Учените възнамеряват да проведат ДНК изследване върху кичура коса и да сравнят резултатите с тези на живите наследници на Леонардо, както и с кости от гробници, открити през годините.

Изследването върху ДНК-то на да Винчи може да разреши дългогодишна мистерия, относно предполагаемите му останки в гробница в Амбоаз, Франция.

Първоначалният вечен дом на художника бил в параклиса Сен Флорентин в Шато д'Амбоаз в долината на Лоара, който обаче бил разрушен по време на Френската революция. Костите били преместени от там в по-малкия параклис към шатото, но и до ден днешен не потвърдено официално, че това са останките на да Винчи.

Да Винчи е незаконен син на нотариус, който никога не се е женел и няма преки наследници. Той напуснал Италия на 64-годишна възраст, за да служи на френския крал Франсис I.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини