Храни с отрицателен калориен баланс не съществуват, доказаха брадатите агами

Трудно е да се накарат хората да консумират строго определени количества целина, а след това да вземат проби от урината и изпражненията си за изследване, макар и да не е невъзможно. Но ако искате да разберете с точност какво количество енергия получава и изразходва дадено създание, защо да не заложите на брадатите агами.

Точно това направили учени от Университета в Алабама, които искали да проверят известния мит за храните с отрицателен калориен баланс. Всички сме чували истории за плодове и зеленчуци, за чието усвояване от организма са нужни повече калории от тези, които съдържат. На теория консумацията на подобни храни не само ще ни засити без да увеличава калорийни прием за деня, но и ще изгори част от калориите от другите храни. Целината е една от най-често споменаваните храни в това отношение, защото съдържа основно фибри и вода. Лекарите от години твърдят, че това е невъзможно, затова група учени решили да проверят.

Донесете брадатите агами.

Тези създания били избрани за изследването, защото са всеядни - храносмилателният им тракт е подобен на този на всеядните бозайници (включително хората), а също заради благия си нрав и готовността си да консумират целина.

Всичко започнало с клизма. Гущерите били подложени на строг пост, за да са сигурни учените, че в изпражненията им няма остатъци от други храни. Веднъж прочистени животните били поставени в миниатюрна версия на метаболитна камера. В херметически затвореното помещение входящите и изходящите въздушни потоци били контролирани, за да могат изследователите да измерят точния баланс на газовете, което им подсказвало колко джаула енергия е изразходвало едно тяло през определен период от време.

Първоначално учените установили стандартната метаболитна скорост. След това влечугите получили точно 7.83 килоджаула целина и били поставени в аквариумите си за наблюдение. През следващите дни, храбрите изследователи събирали съвестно урината и изпражненията на гущерите, вимателно изсушавали пробите, претегляли ги и ги поставяли в калориметър, за да установят какво количество енергия съдържат. Финална клизма трябвало да гарантира, че са получили и последната преработена целина от храносмилателния тракт на гущерите.

Резултатите били следните: 2.29 килоджаула, изгубени под формата на изпражнения, 1.06 килоджаула, изгубени под формата на урина, 2.53 килоджаула изразходвани за храносмилане.

В крайна сметка положителният баланс бил средно 1.89 килоджаула или 23.4% от погълнатата енергия.

Като се имат предвид особеностите на човешкия метаболизъм, е вероятно ние да абсорбираме повече калории от целината, в сравнение с брадатата агама. Изчислено е, че хората усвояват средно 64% от калориите от храните, за които се твърди че са с отрицателен калориен баланс.

Това не означава, че подобни храни не мога да се използват в диети с калориен дефицит. Макар и всяка хапка да доставя енергия в тялото ни, базовата метаболитна скорост бързо взема превес над скромното количество калории в храните.

Тялото ви гори голяма част от енергията не при ходене или друга физическа активност, а за да поддържа телесните функции. На базовата метаболитна скорост се падат 60-80% от енергията, докато на физическата активност едва 10-30%, за храносмилането отиват останалите 10%. Това означава, че ниският калориен прием ще доведе до нетна загуба на енергия в продължение на дни и седмици.

Целината и други плодове и зеленчуци не горят повече калории от тези, които съдържат, но определено са част от здравословната диета и могат да ви помогнат да свалите килограми, ако такава е целта ви.

Източник: popsci.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини