Приключенски патронен празник в Математическата гимназия

    Палатков бивак, изложба на монети и медали, засаждане на дървета и много игри се случват днес в Природо-математическата гимназия в Хасково.

    На днешния 22-ри април бивши, настоящи ученици и преподавателите отбелязват 112 години от рождението на акад.Боян Петканчин. Ученият математик е патрон на хасковската гимназия. През тази година се навършват и 47-години от създаването на елитното училище.

    На патронния си празник домакините бяха поздравени от областният управител на Хасково Станислав Дечев и от кмета на Хасково Добри Беливанов.

    Дечев, който е възпитаник на математическата благодари на преподавателите за добрата подготовка, която дават на възпитаниците си, а на учениците пожела да продължават да прославят със същия дух, както и досега Хасково и хасковска област по целия свят.

    Кметът Беливанов подчерта в обръщението си, че училището е гордост за града.

    Приветствие направи и директорът на училището Гергана Петрова, която направи равносметка за успехите на учениците и техните преподаватели през отминаващата вече учебна година. Гимназията има класирани възпитаници за Националните кръгове на олимпиадите по информатика, информационни технологии, физика, английски език, география. От олимпиадата по математическа лингвистика бронзов медалист е деветокласничката Дарена Георгиева, от Националната олимпиада по история златен медал донесе вчера Антон Атанасов от 12 клас, а Стоян Малинин от десети клас е със сребро по информатика. Училището е работило по 8 национални проекта и програми. В момента изпълнява два международни проекта по най-голямата европейска образователна програма Еразъм +. По тях в образователни мобилности в 6 държави в Европа участват 40 от възпитаниците на гимназията.

    Словото си директорката завърши с пожеланието към учениците: Творете и развивайте своето въображение!

    След официалната част празникът продължи с различни инициативи. По-малките се включиха в спортни надпревари по народна топка и волейбол.

    В училището един от преподавателите показа частната си колекция от медали и монети. Те предизвикаха доста сериозен интерес сред учениците. Някои от медалите са наследени от дядо му, който участник в боевете при Драва, където е и раняван. Сред най-старите експонати са медали за участие в Сръбско-българската война от 1885 година.

    Медал за майчинство, който е даван на майките с повече от три деца също беше сред интересните експонати в изложбата.

    В екокласната стая, която е встрани от сградата на гимназията участниците в клуб Сървайвър направиха демонстрация как се справят сред природата. Те разпънаха палатка и си направиха бивак.

    А учениците от паралелките по природни науки засадиха храсти, които са им предоставени от общинския разсадник. С тази инициатива, с която те отбелязаха и днешния международен Ден на Земята, те ще дообогатят озеленяването на класната стая на открито.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ца
      Цар Ивайло
      6 0
      18:50, 22 апр 2019
      Преподавателя с колекцията от медали и монети няма ли име и фамилия, пък и снимка дори, да не е анонимен!!!
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      1 -2
      19:23, 22 апр 2019
      Президента и инж.Пеянков , и Аз сме завършили МГ Тодор Велев :)))
      ....
      Обаче малките гяурчета от ПМГ едва ли знаят що фашистите го убиват - сигурно си мислят че е бил терорист - атентатор и е плашил мутрите и бейовете
      ....
    • 3
      Ке
      Кенанския Маймун
      0 -2
      19:25, 22 апр 2019
      Така се разстроих , че не видях
      Гейберасткия Областен Управител дето е завършил и той
      МГ Тодор Велев на снимките от празника
    Последни новини