Бомби в църкви и хотели в Шри Ланка, най-малко 160 избити и стотици ранени

Координирани почти едновременни шест бомбени взрива навръх католическия Великден в три католически църкви и три луксозни хотела в Шри Ланка избиха най-малко 160 души и раниха още стотици хора, съобщиха директор на болница и служители на местната полиция, като това става след затишието откъм големи атаки в страната след края на гражданската война преди 10 години.

Властите заявиха, че подозират, че взривовете в две от църквите са били извършени от атентатори самоубийци. 

"Ройтерс" уточнява, че само в една от църквите, която се намира в град Котахена северно от столицата Коломбо, повече от 50 души са загинали, като кадри показват тела, лежащи на земята, кръв и разрушен покрив.

Други най-малко 25 души са загинали при атака срещу църква в град Батикалоа в Източна провинция.

Засега никоя групировка не е поела отговорност за кръвопролитните нападения в страна, която воюваше в продължение на десетилетия с тамилските сепаратисти до 2009 г., като по време на тази война бомбените взривове в столицата бяха нещо обичайно.

Премиерът Ранил Викремесингхе свика заседание на съвета за национална сигурност в дома си по-късно през деня.


Директорът на Националната болница в Коломбо Саминди Самракун заяви, че знае за поне 20 смъртни случая и 280 ранени само в столицата.

Трите ударени хотела са "Шангри-Ла Коломбо", "Кингсбъри" и Cinnamon Grand Colombo. Засега не е ясно дали в хотелите има жертви.

Източник в полицейския бомбен отряд каза, че една от експлозиите е била в църквата "Свети Антоний" в Кочкикаде, Коломбо.

Църквата "Св. Себастиан" в град Негомбо публикува снимки на разрушението в  храма на страницата си във "Фейсбук", показващи кръв по пейките и пода, като поиска помощ от обществеността.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини