Стартираха продажбите на първата книга, написана от изкуствен интелект

Книжният отдел на интернет магазина Amazon включва хиляди електронни книги, съставени от фрагменти на други книги, грубо сглобени от авторите, желаещи да направят бързи пари. Повечето от тези книги не са подходящи за четене, но това не се отнася до новото произведение, публикувано от издателя Спрингър Нейчър (Springer Nature), което бе написано от алгоритъм, използващ принципите на машинното обучение и самообучение. Тази книга не е вълнуващо художествено произведение, но е и създадена със съвсем друга цел.

Алгоритъмът, създал тази книга, е разработен от специалистите по изкуствен интелект от лабораторията ACoLi (Applied Computational Linguistics) от Франкфурт, Германия. Целта на създаването на този алгоритъм не е да замени великите майстори на перото. Новата книга се нарича „Lithium-Ion Batteries: A Machine-Generated Summary of Current Research“ и има чисто практическо значение. Тя е един много удачен опит за подбор на информацията от научните изследвания, свързани с литиевойонните акумулаторни батерии.

През последните три години различни учени и научни екипи са публикували общо над 53 000 научни статии и резултати от различни изследвания в тази област. Като се има предвид голямото търсене на литиевойонните йонните батерии, които се използват в смартфоните, електромобилите, компютрите, часовниците и в редица други електронни устройства, тази тема е много популярна в научните среди. Пробивът в тази област може да стане основата на цяла една нова техническа революция.

Но нито един жив човек не може непрекъснато и в подробности да следи тази научна тема поради огромно количество информация, която се публикува всеки ден. С това може да се справи само един специализиран алгоритъм с елементи на изкуствен интелект, който може да направи достатъчно бърз анализ на хилядите публикации. Данните от този анализ се систематизират и натрупват в база данни, която е основата на алгоритъма на Спрингър Нейчър, обработващ публикациите. ИИ алгоритъмът ги подрежда в строен ред като глави от художествено произведение с хипервръзки към оригиналите. С помощта на тази книга всеки може да навлезе дълбоко в тази тематика.

Книгата има 180 страници и е нещо като Reader’s Digest за учените и изследователите, които сега няма нужда да преравят стотиците хиляди публикувани документи, за да намерят най-интересното и най-необходимото.

Разбира се, новият алгоритъм с елементи на изкуствен интелект съвсем не е ограничен само в областта на литиевойонните акумулаторни батерии. На него може да бъде зададено да състави дайджест в на практика произволна научна област. В бъдеще се предвижда създаването на подобни индивидуални дайджести, които да се съставят на базата на специализираните заявки от различните научни учреждения, изследователски групи, от учени и дори от обикновени потребители.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини