Петте важни неща в доклада на Мълър

На пет неща трябва да се обърне внимание в редактирания документ с откритията в доклада на специалния прокурор на САЩ Робърт Мълър, пише "Гардиън".

Днес правосъдното министерство на САЩ се очаква да публикува редактирана версия на дългоочаквания доклад на Мълър за руската намеса на изборите и кампанията на президента Доналд Тръмп. Главният прокурор Уилям Бар ще даде пресконференция в сградата на ведомството в 09,30 часа местно време (16,30 часа българско време).

По-рано Бар обяви, че докладът на Мълър е от две части: първата е посветена на опитите на Русия за намеса в американския политически живот, вярва се, че включва преглед на руските контакти с предизборната кампания на Тръмп и една част, която е посветена на ключовия въпрос дали има доказателства за възпрепятстване на правосъдието от страна на държавния глава.

Докладът е от близо 400 страници и официално е озаглавен "Доклад от разследването на руска намеса на президентските избори 2016".

Възпрепятстване на правосъдието

В доклада на Мълър се изброяват действията на президента, които могат да граничат с възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп, става ясно от писмото на Бар до Конгреса, в което главният прокурор обобщава вижданията си за откритията на Мълър. Днес ще се разбере каква част от този каталог ще бъде публично огласена.

Мълър реши Бар да преценели дали да бъдат повдигнати обвинения срещу Тръмп. Главният прокурор все още не е решил. Но изглежда, че специалният прокурор е събрал съществени доказателства за потенциално възпрепятстване на правосъдието от президента. В писмото Бар цитира част от доклада: "Докато този доклад не заключава, че президентът е извършил престъпление, също не го оправдава".

Контакти с Русия

Според Бар докладът на Мълър оправдава кампанията на Тръмп относно обвиненията, че е била в конспирация с Русия. В писмото Бар цитира специалния прокурор: "Разследването не установи членове от кампанията на Тръмп да са заговорничили или да са се координирали с руското правителство в действията им за намеса на изборите".

Но има сигнали, че докладът съдържа нова информация за контактите между представители от кампанията на Тръмп и руски агенти. Източник, приближен до екипа на Мълър, разкри пред NBC, че докладът "обрисува картина на кампания, чиито членове са били манипулирани от опитни руски разузнавачи".

Редакциите

Мълър предаде доклада си преди месец, на 22 март. Оттогава Бар и колегите му в правосъдното министерство го подготвят за публикуване и предаване на Конгреса.

Големият въпрос е колко голяма ще е редакцията. Бар е разглеждан като лоялист на Тръмп с ниско мнение за разследването на Мълър. Главният прокурор вероятно ще бъде притиснат да обясни защо някои материали от доклада не са разкрити пред обществото. Демократите в Камарата на представителите се заканиха, че ще поискат пълния доклад.

Бар описа пред Конгреса четири категории от материала, които възнамерява да редактира: първо, информацията за голямото жури, включително показанията на свидетели; второ, класифицираната информация; трето, информацията, свързана с продължаващо разследване; четвърто, така наречената уронваща информация за хора, които са разпитвани и разследвани, но не са обвинени.

Последната категория може да включва информация за Тръмп.

Резюмета

В доклада екипът на Мълър включи множество параграфи с обобщения с цел бързото им публикуване след предаването на доклада на Бар. Съобщава се, че някои членове на екипа на Мълър са останали недоволни от решението на главния прокурор да не ги публикува.

Дали ще видим тези обобщения? Дали ще бъдат сериозно редактирани, пита "Гардиън".

Задкулисието

На базата на медийна информация и официални обвинения обществото знае някои задкулисни игри като част от кампанията на Тръмп и действията на Москва.

Но докладът на Мълър, който включва недостъпен за журналистите материал, такива като подслушвани комуникации и иззети доказателства, може да разкрие някои неизвестни епизоди и какво наистина се е случило по време на кампанията на Тръмп и в началото на управлението му.

Британският вестник пише, че може да се разбере какво се е случило на срещата в "Тръмп тауър" през юни 2016 г. и дали Тръмп е пренебрегнал разговорите, както той твърди. Може да се появи нова информация около уволнението на бившия директор на ФБР Джеймс Коми. Също така за контактите на кампанията на Тръмп с "Уикилийкс".

Докладът може да съдържа нова уронваща информация относно действията и поведението на роднини на Тръмп, включително Доналд Тръмп-младши и Джаред Къшнър, които са обвинявани, че са използвали предизборната кампания, за да обогатят компаниите си и че са използвали неуместни контакти, ако не незаконни, с чужди агенти.

Докладът на Мълър също може да хвърли светлина дали Тръмп е казал на бившия си адвокат Майкъл Коен да излъже пред Конгреса, както Коен твърди, или дали Тръмп се е опитал най-малко два пъти да уволни специалния прокурор.

Но ключови части от доклада на Мълър могат да останат редактирани за момента.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    No
    nokom
    0 0
    14:15, 20 апр 2019
    Нещастно племе, недорасло за, та се налага трижи да му я редактират? Бравос !

Още новини

Последни новини