Харалан Александров: Оставките са със статут на ритуално жертвоприношение

"Апартаментгейт" е началото на края на десетгодишното управление на една шайка. Това заяви пред bTV бившият депутат Методи Андреев.

От своя страна социалния антрополог Харалан Александров отказа да прави подобни категорични прогнози, тъй като не бил "политическа врачка". Той обаче бе категоричен, че става въпрос за сериозна криза на институционализма и доверието.

Оставките са със статут на ритуално жертвоприношение, каза Александров по повод масовите оставки в ГЕРБ заради скандали с имотните сделки. Има такава нужда, когато "племето" е сърдито, обясни той, визирайки българите. Александров подчерта, че неслучайно е употребил тази дума, тъй като проблемът бил, че българите нямат общ етичен стандарт и изпитват затруднения да участват в етичен дебат. Това води до натрупване на напрежение и някой трябва да бъде пожертван, обобщи антропологът, посочвайки, че Борисов прави точно това, което се очаква от него.

Според Андреев оставките могат да бъдат решение на проблема само зад тях стои истинско желание за пречистване. Той недоумява защо ДПС са останали извън кръга на скандала.

Александров обаче изрази убеденост, че партията на Карадайъ също "ще го отнесе", тъй като това било неизбежно.

Когато се обърка защитният механизъм на едно общество, хората се обръщат срещу политиците, обясни той, посочвайки, че "Апартаментгейт" е като автоимунно заболяване, при което антителата атакуват организма. В момента атаката не е срещу корупцията, а срещу имотите, коментира антропологът.

Имотът е пресечна точка на двете страсти, които движат българското общество - лакомията и завистта, заключи той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини