Пластмаса в Рая (видео)

"Ако това, което ще видите не ви рабие сърцето, нищо не може да ви мотивира."

Архипелагът Галапагос е едно от най-девствените кътчета на планетата. Именно тук Чарлз Дарвин открива вдъхновение за своята теория за еволюцията. Тук има растения и животни, които не се срещат никъде другаде на планетата.

На Галапaгос всичко е същото, както го заварил Дарвин. Нищо не се е променило, освен едно - купищата пластмаса.

Човек би помислил, че след като е толкова отдалечено и и ненаселено, това място ще се запази чисто. Но не е така. Доказателствата са купищата пластмасови отпадъци - доказателства, че всичко на този свят е взаимосвързано.

Никой на Галапагос не е използвал или изхвърлил пластмасовите боклуци, плаващи наоколо или набити сред вулканичните скали. Пластмасовото замърсяване пристига по море и застрашава това уникално местообитание и дивата природа.

Лиа Грийн пътува до островите, за да види как зависимостта ни от пластмасата засяга дори и най-отдалечените места. Това е само 1%, което виждаме на повърхността, 99% от боклука отива под водата, казва Лиа. Тя се отправя към остров Сантяго заедно с морския биолог Хуан Пабло Муньос Перез. По цялата брегова линия там се вижда изхвърлен от океана пластмасов боклук, който се натрупва във вулканичните скали.

"Не зная кога хората са повярвали, че пластмасата е безопасна, че е ОК. Точно обратното е. Пластмасова бутилка като тази ще изчезне след 1000 години", казва биологът, като вдига шише, верятно от мляко. "Забравете, това е лъжа", Хуан ядосано вдига нещо като потрошена пластмасова щайга. "Това нещо ще изчезне след 500 години - това е лъжа"

"Никога няма да изчезнат. Те ще бъдат на тази планета завинаги. Само ще стават по-малки и по-малки."

Биологът троши синкава пластмаса на дланта си. По нея остава синкав прах. "Това са микрогранули. Ако никой не вдигне тази бутилка, това ще остане най-накрая от нея. И това е най-плашещата част. Как ще го почистите? Невъзможно е. Не можете. Това е нещо, което пием, което ядем, дишаме всеки ден, навсякъде на тази планета."

Хората на Галапагос събират пластмасовия боклук. Животните тук плуват, гнездят, отглеждат малки сред него. Бъркат пластмасата с храна, понякога се заклещват или оплитат в боклука. Ученият Ели Маккай е там, за да състави план - как Галапагос да се превърне в първото място на планетата без пластмаса.

Вижте изумителните кадри с природата, уникалните животни на Галапагос и битката с пластмасовото бунище, връхлетяло това отдалечено място:

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини