Фейсбук ще блокира чуждестранни реклами за изборите в Австралия

Фейсбук ще блокира предизборни реклами извън Австралия преди изборите през следващия месец, в резултат на нарастващата критика за ролята на социалните медии в разпространението на дезинформацията.

Ограниченията - вече въведени за изборите в други страни като Тайланд и Индонезия - ще влязат в сила, когато правителството обяви датата на изборите през следващите дни.

"Временно няма да допускаме предизборни реклами, закупени извън Австралия преди изборите през май," заяви в изявление директорът на Фейсбук за Австралия и Нова Зеландия Миа Гарлик. 

"Ограничението ... ще се прилага за реклами, които решаваме, че идват от чуждестранни лица и които са от електорален характер, което означава, че са свързани с политици, партии или манипулиране на избори. Също така няма да позволим чужди реклами, които включват политически лозунги и партийни лога", се казва в изявлението, цитирано от АФП.

Фейсбук заяви, че е въвела ограничения върху чуждестранните изборни реклами в страни като Нигерия, Украйна, Тайланд, Индонезия и Ирландия около референдума за абортите през май 2018 г.

За изборите за Европейски парламент е необходимо рекламодателите да бъдат упълномощени в техните страни да показват реклами, свързани с гласуването.

Най-голямата социална мрежа в света за пръв път започна да следи за влиянието си върху изборите след разкритията на руски влиятелни кампании по време на изборите в САЩ през 2016 г. Критиците обвиниха американската компания, че е твърде бавна в действията си.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини