Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни, може да получи 12 месеца

ританският министър-председател Тереза Мей изпрати днес писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което иска отлагане на Брекзит до 30 юни, съобщи "Ройтерс".

"Обединеното кралство предлага този период да приключи на 30 юни 2019 г.", каза Мей в писмото. Ако бъде постигнато споразумение в британския парламент за излизането от ЕС преди тази дата, тогава Лондон ще предложи отсрочката да приключи по-рано.

Британското правителство иска Брекзит да бъде преди 23 май 2019 г., за да не организира избори за Европейски парламент, но засега продължава приготовленията за тези избори, ако това се окаже невъзможно, каза Мей в писмото.

Великобритания би трябвало да напусне ЕС на 12 април, но Мей бе принудена да поиска повече време, след като парламентът не успя да одобри споразумението за оттеглянето.

Според източник, цитиран от BBC, се очаква Туск да предложи на Великобритания 12-месечно "гъвкаво" удължаване на срока за Брекзит. Планът ще позволи на страната да напусне ЕС по-бързо, ако британският парламент ратифицира споразумение. Той обаче трябва да бъде утвърден на срещата на върха на европейските лидери следващата седмица.

Мей преговаря с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, но не е ясно дали ще стигнат до компромисно решение в следващите няколко дни. Британският парламент отхвърли два пъти всички предложения на правителството относно датата и сделката с ЕС за Брекзит, като изненадващо прие предложението за отлагане на опозицията. Ситуацията е без прецедент.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини