Китаристът на Def Leppard не се дава на рака

Изображение 1 от 2

    Над 9000 души ежегодно са диагностицирани с лимфом на Ходжкин в САЩ, а през 2013 г. един от тях е китаристът на Def Leppard Вивиан Кембъл (Def Leppard влезе в Залата на славата на рокендрола на 29 март.)

    През своите вече четири десетилетия на сцената, Кембъл е свирил с групи като Thin Lizzy, Dio, Whitesnake и Lou Gramm. Присъединява се към Def Leppard през 1992 година. 

    На 50-годишна възраст Кембъл страдал от умора, периодична треска, нощни изпотявания и кашлица в продължение на почти една година, докато бил на турне с групата. Той ходил няколко пъти на лекар и изкарал няколко курса на антибиотици. Но не можел да се отърве от „инфекцията“.

    Най-накрая лекарят му поискал рентгенография на гръдния кош. Последвали КТ и биопсия на лимфните възли и на Кембъл била поставена шокиращата диагноза: Етап 2b Ходжкинов лимфом.

    Лимфомът на Ходжкин се среща предимно при хора на възраст между 16 и 34 години и над 55-годишна възраст. Лимфомът е общ термин за рак, който се развива в лимфната система, част от имунната система на тялото. Лимфомът на Ходжкин е вид лимфом, който се развива в белите кръвни клетки. Започва в лимфните възли, но може да се разпространи в почти всеки орган или тъкан, включително черния дроб, костния мозък и далака.

    Първоначално Кембъл бил лекуван от онколог в Санта Моника, Калифорния. Изкарва шест месеца химиотерапия. За съжаление, няколко месеца след приключване на лечението се появили признаци на рак. В този момент китаристът бил насочен към д-р Стивън Форман в катедрата по хематология и трансплантация на хемопоетични клетки в City of Hope.

    Форман го поставил на тежък режим на химиотерапия в подготовка за трансплантация на стволови клетки (собствени).

    "През цялото това време все още работех. Все още бях на турне с Def Leppard", спомня си Кембъл. "Започнах турнето с коса и накрая нямах коса и никакви вежди".

    Загубатата на дългата му коса кара хеви метъл китариста да се чувства уязвим. Но “това наистина ме накара да се фокусирам върху изпълнението си като музикант, като певец и китарист. Помогна ми да погледна навътре и да се съсредоточа върху това. Не можех да отида там и да се преструвам, че съм рок звезда. Аз бях пациент с рак. В известен смисъл беше освобождаващо", каза той. Купил си перука, но никога не я сложил.

    През октомври 2014 г.  му трансплантираъ стволови клетки, което „също не подейства“. След няколко месеца ракът се завръща. Следващата стъпка била радиацията, но Кембъл бил резистентен. Той попитал Форман за ново лекарство за имунотерапия, за което прочел - пембролизумаб (Keytruda). Форман предложил да го включи в клиничен тест на пембролизумаб, координирано от Алекс Ерера, доктор по медицина, доцент в катедрата по хематология и трансплантация на хемопоетични клетки в City of Hope. Кембъл започва инфузии на пембролизумаб през 2015 г.

    Американската администрация по храните и лекарствата даде ускорено одобрение на пембролизумаб през март 2017 г. за лечение на лимфома на Ходжкин. Одобрението е направено след клинично проучване, при което 22% от пациентите, лекувани с пембролизумаб, са получили пълна ремисия.

    "В сравнение с химиотерапията е толкова лесно", казва Кембъл. "Практически нямах странични ефекти. Най-трудната част за мен и до днес продължава да е графикът, защото пътувам толкова много по работа".

    Кембъл получава вливания пембролизумаб приблизително веднъж месечно. Въпреки че средно ремисията с пембролизумаб е до 24 месеца, медикаментът задържал рака му почти четири години.

    "Той се справя изключително добре, до голяма степен благодарение на съвременните иновации в имунната терапия за лечение на рак", каза Форман.

    "Смятам, че съм много щастлив, че успях да намеря това лечение, на което отговорих толкова добре", казва Кембъл. „Д мога да продължа живота си и да продължа работата си, мисля, че беше основната причина да преминем през всичко това. Моята работа ме държи жив. Първоначално моите колеги искаха да остана вкъщи и да се възстановя. Упорит съм и съм ирландец и никога не поисках да го направя. Винаги съм отказвал да капитулирам пред рака. Просто исках да покажа на рака голям среден пръст и да продължа."

    Планът на Форман е да държи Кембъл на пембролизумаб, докато той действа или докато се появи нещо по-добро. Кембъл е ОК с това. Той се чувства добре и гледа позитивно на перспективата.

    "Наистина пренастройвате мисленето си за всеки ден от живота. Поглеждате живота си по различен начин и преосмисляте приоритетите си по различен начин. Това ми помогна да стана по-добър китарист. Това ми помогна да погледна навътре. ... просто беше добре за мен. Винаги смятам, че когато животът ти поставя такива препятствия, имаш два избора. Можеш да се предадеш или да се бориш"

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини