НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

"Ние не искаме нова надпревара във въоръжаването", заяви пред американския конгрес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той говори пред американския политически елит по случай 70 - годишнина от раждането на Алианса.

Йенс Столтенберг не пропусна да отбележи, че в Европа не се разполагат нови американски ракети и НАТО няма намерение да разположи наземни ядрени ракети в Европа.

"Ние не искаме нова надпревара във въоръжаването. Не искаме нова Студена война. Но не трябва да бъдем наивни", предупреди Столтенберг в обръщение към Конгреса на САЩ по време на тържествата на НАТО във Вашингтон.

Шефът на военния блок предупреди, че са нужни реални стъпки за възпиране на Русия.

Столтенберг намекна, че дори и диалогът с Москва да бъде подобрен, това ще си остане трудна връзка.

Шефът на Алианса защити изтеглянето на САЩ от Договора за ядрените ракети със среден обсег, отбелязвайки че това е в отговор на действията на Кремъл.

Столтенберг не пропусна да отбележи, че ще продължи да настоява Русия да спазва ракетния договор. В речта си Столтенберг подчерта важността на НАТО за САЩ, както и решаващата роля на Вашингтон в създаването и запазването на пакта.

"Америка е гръбнакът на нашия съюз. Чрез НАТО Съединените щати имат повече приятели и съюзници от всяка друга сила.", отбеляза Йенс Столтенберг.

Той също така разгледа неотдавнашните разногласия по отношение на финансирането, които бяха предизвикани от президента на САЩ Доналд Тръмп, който иска да види, че европейските държави-членки и Канада харчат повече за отбраната, за да постигнат оценка от 2%, изисквана от споразумение от 2006 г.

Столтенберг припомни, че европейските съюзници и Канада, взети заедно, вече са увеличили бюджетите си с 41 милиарда и ще постигнат сумата от 100 милиарда долара до края на следващата година.

Генералният секретар на НАТО заяви, че страните от алианса заедно ще си тръгнат от Афганистан, когато настъпи времето за това.

" И сега трябва да преодолеем нашите различия. Защото в бъдеще ще ни е нужен още по-голям алианс" , подчерта шефът на Северо-атлантическия пакт.

Американският президент Доналд Тръмп се срещна с Йенс Столтенберг във вторник. Тръмп не пропусна да припомни своята позиция, че в крайна сметка другите членове ще трябва да изразходват повече от 2% от своя БВП за отбрана.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Но
    Ноком
    1 0
    07:33, 6 апр 2019
    Този Еуроплъх Йенсто много лъже и е по-правоверен и от краварски ястреб?!
    Г.обелс ряпа да яде пред неговото словоблудство и мисловни ерекции.
    Ей си Мей, Йенси!
Последни новини