Предлагат отпускане на стипендии на студенти от Димитровград

Докладна с предложение за приемане на Наредба за условията и реда за отпускане на стипендии на студенти от община Димитровград внесе коалиция „Да за Димитровград“. Тя е разписана от председателя на съветническата група Стефан Димитров и от всички нейни членове. 

Целта на записката е да бъде приета наредба, с която да се подпомогнат желаещите на територията на Димитровград и селата да учат висше образование. Специалностите, по които ще се подпомагат бъдещите студенти, ще бъдат определяни със заповед на кмета на общината, съгласно нуждата от изпълнителски и ръководни кадри.

В проекта за нормативен акт е регламентирано правото на градоначалника да определя размера на стипендията,  като тя не може да надвишава левовата равностойност на две минимални работни заплати месечно. Студентите, от своя страна, ще трябва да се ангажират да поддържат успех не по-малко от 4,00, да подпишат договор, който ги задължава да работят на територията на община Димитровград като административно-териториална единица, във второстепенни разпоредители с бюджет или търговски дружества с мажоритарен пакет, собственост на Община Димитровград, по специалността си за срок пропорционален на този, в който са били подпомагани.

За да получат стипендии, кандидатите трябва да отговарят на условия като: да имат постоянен адрес в едно от населените места на територията на община Димитровград; да са записани в поне първата си академична година и учат редовна или задочна форма на обучение във висши училища, акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация; да следват по специалностите, посочени в заповедта на кмета, е записано още в докладната. 

С приемането на наредбата ще се даде възможност на много младежи, чиито семейства не могат да си позволят разходите за образование, да учат, като по този начин се повиши нивото на образованието им. Като резултат се очаква още да бъдат подпомогнат умните и талантливи деца на общината, да се удовлетвори нуждата от специалисти в определени звена и не на последно място да се задържат младите хора в Димитровград. 

„Ние сме общински съветници – тези, които са избрани, за да направят живота тук по-добър. Много пъти с Вас сме коментирали нуждата да задържим младите и образовани хора в Димитровград. Предполагам, че нашите изказвания от трибуната на общинския съвет по темата, не са били просто популизъм. Вярвам, че всеки един от нас има желанието да предложи и одобри  конкретни мерки в тази посока. Именно затова представям на Вашето внимание проект за наредба за отпускане на стипендии на студенти от община Димитровград.“, е част от обръщението на съветниците от „Да за Димитровград“ към колегите им в общинския съвет. В докладната те приканват още: „Колеги, обръщаме се към Вас с молба да подкрепите тази докладна! Тя не е от полза за нас или за Вас, тя е за децата на Димитровград.“.

Съгласно правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Димитровград, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, предложението трябва да бъде публикувано на сайта на общината. В срок до 22 април 2019 г. заинтересованите лица могат да предоставят в сградата на Община Димитровград в рамките на работното време - от 8.00 до 17.00 часа становища и предложения по настоящата докладна.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ми
    Мина
    8 0
    12:41, 22 апр 2019
    Изтървахте питомното, сега ще гоните дивото. Защо допуснахте химическият техникум,който подготвяше кадри за Неохим,които не отстъпваха на инженерите , да започне да подготвя козметички и готвачи.И къде се изпари техниката и инсталации от работилници и лаборатории , където наистина подготвяха здраво.
  • 2
    Ми
    Минчо
    2 -1
    16:04, 22 апр 2019
    Давайте добри заплати ,за да остават, не само популиски думи и обещания!
Последни новини