Тръмп поиска Русия да изтегли военните си от Венецуела, Москва отказа

Кремъл отхвърли днес призив на американския президент Доналд Тръмп Русия да се изтегли от Венецуела и подчерта, че руските действия са законни и съгласувани с легитимното правителство на латиноамериканската страна, предаде Ройтерс.

„Всичко е в рамките на нормални отношения със законно правителство“, каза Юрий Ушаков, съветник на руския президент Владимир Путин.

Късно снощи Тръмп настоя Русия да изтегли военните си от Венецуела и заплаши, че „на масата са всички опции“, за да накарат Москва да направи това.

В същото време военният аташе на Венецуела в Русия заяви, че руските войници не са в страната, за да изпълняват военни операции.

Руското външно министерство обяви във вторник, че решението на Москва да изпрати военни специалисти във Венецуела е в пълно съответствие със законите на страната.

Това стана след съобщенията за кацане на руски военни самолети пред уикенда на летище край столицата Каракас със 100 войници и 35 тона оборудване, което бе разкритикувано от Вашингтон.

Държавният секретар Майк Помпейо предупреди в понеделник Москва, че САЩ няма да гледат безучастно как Русия вкарва военни във Венецуела в подкрепа на режима на Николас Мадуро.

САЩ подкрепят опозиционния венецуелски лидер Хуан Гуайдо, който през януари се самопровъзгласи за временен президент.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини