Загубихме в последната минута, бесен Росен Желязков за пакета "Мобилност":

Бесен съм от този резултат. Така на извънредна пресконференция министърът на транспорта Росен Желязков коментира гласуването на пакета "Макрон" в Европейския парламент.

"Резултатът е изключително разочароващ. Аз ще изляза от политическата коректност и ще кажа направо: Бесен съм от този резултат! И знаете ли защо? Защото ние имаме 17 члена от 700 в ЕП. Тези 17 души можеха да решат мача", посочи Росен Желязков.

Това "пакетче" няма да стане и ще кажа "forget about it". Очаквам пълна мобилизация. Ние не искаме най-добрия вариант за България, а най-добрия вариант за Европа. В момента загубихме нашия мач в последната минута", заяви министърът на транспорта.

Заради смущенията на франкфуртското летище седем евродепутати за малко да закъснеят за гласуването, но все пак са успели да стигнат, допълни транспортният министър.

Този нефелен пакет за "Мобилност" няма място в европейското законодателство. Следващият европарламент трябва да направи по-добро законодателство по въпроса, заяви транспортният министър.

Пакет "Мобилност" влиза в сряда в Европарламента за гласуване. Предложението бе на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад.

С два гласа можеше да се обърне дневния ред и пакетът мобилност да отпадне от дневния ред. Трима български евродепутати отсъстваха от зала,  Николай Бареков, Светослав Малинов и Неджми Али. 

Председателят на ЕП Антонио Таяни обясни, че най-рано във вторник следобед евродепутатите ще разполагат с превод на всички близо 2000 предложения за промени в изготвените от транспортната комисия текстове. Засега не са публикувани и на английски език.

Досега повечето парламентарни групи не подкрепяха предложените законодателни промени и очакваха обсъждането и гласуването на правилата да бъде отложено.

Превозвачи от България, Румъния, Латвия, Литва, Полша и Унгария излизат на протест в сряда в Страсбург. Очаква се камиони да блокират улиците, а хората да направят жива верига около Европарламента.

Това, което най-много притеснява нашите превозвачи, е изискването автомобилите и шофьорите да се прибират на 20 дни в страната си, а фирмите да плащат европейски ставки.

Протести се готвят и в България.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    За
    Запознат
    1 0
    18:22, 26 мар 2019
    Нека не се правят на ударени нашите продажни политици. Още когато френския президент Макрон беше на посещение в България въпросът беше решен в полза на френските интереси. Тогава Бойко Борисов излезна пред медиите и в присъствието на Макрон каза, че България е солидарна с Франция и другите западни страни които подкрепят пакета Мобилност. Долни продажници сега щели да оспорват, само хвърлят прах в очите на хората. И транспортните фирми ще унищожат. Над 130 хиляди българи работят като тираджии и по този начин изхранват семействата си.
    " Хубавата" Европа ни иска само като потребители и консуматори, да си изхвърля боклуците тук, да купуваме техните продукти и да ни експлоатират като роби. Да им бъдем обслужващ персонал: проститутки,чистачки, миячи на чинии и тоалетни, да им бършем задниците и тем подобни. Ако Европейския съюз беше нещо добро Англия нямаше да го напусне!
  • 2
    Dr
    Driver
    0 0
    02:25, 27 мар 2019
    Какъв е проблема да плащат европейски ставки като получават европейски разценки
  • 3
    Ма
    Макронфил
    0 0
    02:45, 27 мар 2019
    Интересно е колко шофьора ще протестират в Брюксел срещу европейско заплащане?
Последни новини